Hindistan Rampur Şehrin de Yaşamış İslam Alimleri

Yeni Haber Merkezi

MUHAMMED ÖMER
Hindistan’da yetişmiş büyük evliyalardan biridir. Adı Muhammed bin Ahmed, lakabı Ebu’s-Se’adet’tir. Ahmed Said-i Fârûkî’nin üçüncü oğludur. 1829 (1244 AH) Şevval ayında Delhi’de doğmuştur. 1880 (1298 AH) Muharrem ayında Rampur’da vefat etmiştir. Mezarı Rampur’da, Şah Cemalullah’ın türbesinin bitişiğindeki batı tarafındadır.

Muhammed Ömer’in ağabeyinin adı Abdulhamid’di. Vefat ettiğinde babası çok üzüldü. Bu nedenle öğrencilerinden biri olan Alebe’yi Hindistan’ın büyük evliyalarından biri olan Baki-billah’ın mezarına yardım istemek için gönderdi. Alebe, Baki-billah’ın mezarına gitti ve dua etti. O anda uykuya yenik düştü ve uykuya daldı. Rüyasında Baki-billah ona şu müjdeyi verdi: “Allah ona uzun ömürlü, hayırlı ve dindar bir çocuk verecektir. Biz ona Ömer adını verdik.” Bir süre sonra doğan çocuğa Baki-billah adını verdiler. Babası onu diğer kardeşlerinden daha çok seviyordu.

Muhammed Ömer’in kardeşi ve evliya büyüklerinden Şeyh Muhammed Mazhar Ahmedi, Makâmât-ı Saidiyye adlı eserinde Muhammed Ömer’in hayatını anlatırken şöyle demiştir: “Annem, doğmadan önce rüyasında evlerinde ayın doğduğunu görmüştü. Rüyasını babama anlattığında, babam rüyayı şöyle yorumladı: “Allahu teâlâ bize ay gibi salih bir çocuk verecek.” Bir süre sonra kardeşim Muhammed Ömer doğdu.

Küçükken böbrek taşı yüzünden hastalanmıştı. Bu yüzden çok acı çekmişti. Bir doktor ameliyat yaptı ve böbreğindeki taşı çıkardı. Ancak bir süre sonra böbrek tekrar taşla birleşti. Durum ameliyatı yapan doktora bildirildiğinde; “Artık ameliyata dayanamıyor” Dedi. Sonra babası onun bu beladan kurtulması için dua etti.

ve Allah’a yöneldi. Babasının yalvarışı ve duası üzerine, böbreğindeki taş parçalandı ve idrar yolundan düştü. Böylece, sıkıntısından kurtuldu.

Muhammed Ömer dokuz yaşında Kuran’ı ezberledi. Mevlana Şeyh Habibullah Multani’den dil bilgisi, gramer, mantık ve teoloji öğrendi. Amcası ve zamanının büyük alimlerinden Mevlana Şah Abdulgani Ahmedi’den hukuk, hadis, ahlak ve tasavvuf öğrendi. Babasından Makamat-i Ahmediye okudu.

Muhammed Ömer yirmi iki yaşına geldiğinde, babasından Hazreti Mu’inuddin-i Çeşti’nin kabrini ziyaret etmek için izin istedi. Babası ona gitmesi için izin verdi ve iki öğrencisini de onunla birlikte gönderdi. Hazreti Çeşti’nin kabrini ziyaret etmek için bir süre türbede kaldı. Hazreti Mu’inuddin-i Çeşti’nin maneviyatından faydalandı.

Ebû’s-Sa’âdet Ömer, babasının vefatından önce babasıyla birlikte Mekke-i mükerremeye gitmişti. Zira Delhi halkının çoğunluğu gayrimüslimlerden oluşuyordu. Farz olan haccını yaptıktan sonra Medine-i münevvere’ye gittiler. Allah Resulü’nün kabrini ziyaret edip onun bereket ve feyzine nail oldular. Muhammed Ömer, babasının vefatından sonra Mekke-i mükerremeye yerleşti. Burada zühd ve nefisle mücadele ile meşgul oldu. Talebelerine israktan sonra, ikindi vakti, akşam ile yatsı namazları arasında ders verirdi. Çokça Kur’an okur ve ibadet ederdi. Vücudu zayıf ve birçok hastalığı olmasına rağmen bütün ibadetleri yapardı. Öylesine zayıf ve çaresiz görünüyordu ki, kendisini gören herkes, namaz kılamadığını, oruç tutamadığını, konuşamadığını söylerdi. Fakat hastalık ve acıyı hiç umursamazdı. Günlerini ibadet ve itaatle geçirirdi. Teravih namazlarında uzun sûreler okurdu.

Muhammed Ömer 1862 yılında gemiyle Cidde’den Mısır’a gitti. Kahire, İskenderiye, Filistin ve çeşitli bölgelerdeki kutsal yerleri ve İslam alimlerinin türbelerini ziyaret etti. Molla Ebu’l-Barakat Buhari bu ziyareti sırasında gördüklerini ayrıntılarıyla anlatan bir kitap yazdı.

Muhammed Ömer orta boylu, heybetli, mütevazı ve alçakgönüllü bir insandı. Bütün ibadetlerini ve itaatlerini tam bir gönül huzuruyla yerine getiriyordu. Efendimiz Allah Resulü’nün mübarek karakterini benimsemişti. Herkes onun karakterine hayrandı.

Muhammed Ömer’in en meşhur talebesi oğlu Ebu’l-Hayr’dı. O da 1922’de (1341 H.) Delhi’de vefat etti ve oğlu Ebu’l-Hasan Zeyd-i Faruki, Delhi’deki Abdullah-i-Dahlevî tekkesinde ilim ve manevi bereket yaymaya devam etti.

Muhammed Ömer’in mucizeleri çoktur. Bazıları şu şekilde anlatılır:

Ramazan ayının mübarek gecelerinden birinde Harem-i Şerif’te talebelerine şöyle seslendi: “Bu gece Allah Teala efendimiz Muhammed Yusuf’a salih bir oğul ihsan etti. İsmi Muhammed’dir.” dedi. Talebeleri bu habere çok şaşırdılar. O günün tarihini yazdılar. Bir süre sonra gelen bir mektupta, Sahibzade Muhammed Yusuf’un Ramazan ayının şu gecesinde bir oğlu olduğu ve ona Muhammed adını verdikleri yazıyordu. Bu haberi, daha önce yazdıkları Muhammed Ömer’in bildirdiği zamanla karşılaştırdıklarında, ikisinin de aynı güne denk geldiğini gördüler.

Bir gün Mevlana Hakim Muhammed Nuvvab, Muhammed Ömer’in yanına geldi. Ona şöyle dedi; “Mekke’nin şerefli emiri Şerif Abdullah Paşa, hasta olan kardeşi Şerif Sultan’ı tedavi etmemi emretti. Bunun için izninizi istiyorum. İzin verirseniz tedavisine başlayacağım. İzin vermezseniz mazeret göstereceğim.” Dedi. Sonra Muhammed Ömer; “Bahane uydur, hastaya yaklaşma!” Emretti. Bunun üzerine Hakim Muhammed Nüvvab, Şerif Abdullah Paşa’ya mazeret bildirdi. Emir’in hasta kardeşi üç gün sonra vefat etti.

Muhammed Ömer Mekke’de çok hastalanmıştı. Bu nedenle çocukları ve onu sevenler çok üzülüyorlardı. Muhammed Ömer çocuklarının özellikle çok üzüldüğünü görünce şöyle dedi; “Üzülmeyin! Çünkü benim ölümüm bu hastalıktan olmayacak” Dedi. Çocukları Muhammed Ömer’in bu haberiyle biraz rahatladılar. Ama içlerinden birinin yüreği sızladı; “Babam çok hasta, belki beni teselli etmek için söylüyordur” Geldi. Sonra babası dedi ki; “Ne düşündüğünü biliyorum” Oğlu Muhammed Ömer’e dedi ki; “Benim dileğim seninle gitmek” Muhammed Ömer şöyle demiştir; “Hayır, benimle gelmeyeceksin. Çünkü burada birinin yetiştirilmesi senin elinle olacak.” dedi. Muhammed Ömer daha sonra uzun yıllar yaşadı.

Muhammed Ömer, ömrünün sonlarına doğru ailesi, çocukları ve bazı öğrencileriyle birlikte Mekke’den deniz yoluyla Hindistan’a gitmek üzere bir gemiye bindi. Gemi Hindistan’a doğru yola çıktı. Muhammed Ömer, gece gündüz tövbe ve istiğfar halindeydi. Gemide yoğun bir sıcak ve kalabalık olmasına rağmen hiç aldırış etmiyordu. Bu yüzden ailesinden, çocuklarından ve öğrencilerinden bazıları hastalandı. Öğrencilerinden bazıları yanına gelip şöyle dediler; “Efendim, gemi çok sıcak, çok kalabalık, ailemiz ve çocuklarımız çok hasta. Hiçbirimizin yürüyecek veya hareket edecek gücü yok.” dediler. Muhammed Ömer sustu ve onları dinledi. Bir süre sonra, Hıristiyan ve İngiliz olan geminin kaptanı geldi.

Kimse ne dediğini anlamadı. Daha sonra, hareketlerinden ve davranışlarından orada bulunanlar, Muhammed Ömer hakkında soru sorduğunu anladılar. O anda gözleri Muhammed Ömer’e takıldı. Kaptan hemen ona gereken saygıyı gösterdi. Bir tercüman ve gemideki hizmetçileri çağırdı. Muhammed Ömer ve öğrencileri için ayrı bir yer hazırlattı. Kadınlar için de ayrı bir yer sağladı. Hepsi kendilerini çok rahat hissettiler.

Kaptan her gün Muhammed Ömer’in yanına gelir, yarım saat kadar yanında kalır, gerekli hizmetleri yapar ve sonra ayrılırdı. Bu Kelkut’a varana kadar böyle devam etti. Kaptan Kelkut’a geldi ve gemiden inmeden önce yaklaşık yarım saat Muhammed Ömer ile konuştu. Bu süre zarfında kimseyi içeri almadılar. Kaptanın onunla ne konuştuğunu kimse duyamaz veya öğrenemezdi.

Kalküta’ya vardığında herkes onu karşılamaya geldi. Yollar insanlarla doluydu. Onu karşılayanlar, geçeceği yolun kenarında bir sıra halinde duruyorlardı. Herkes elini öpmek istiyordu. Bazıları elini öpmeyi başardı, diğerleri ise onu gördükleri için mutluydu. Kalküta valisi de onu karşılayanlar arasındaydı. Vali, Muhammed Ömer’e büyük saygı ve iyilik gösterdi. Kalküta’ya varmasını büyük bir lütuf olarak gördü ve elinden gelen tüm hizmeti yaptı.

Muhammed Ömer’in şiirlerinden başka şu eserleri de vardır: 1) Ensâb-üt-Tâhirîn: İmam-ı Rabbani’nin kendi zamanına kadar olan çocuklarını anlatır. 2) Babasının yazdığı Enhâr-i Erbe’a adlı eserin şerhini yazmış ve El-Cedvel-ül-Müntehabe min-en-Nehr-il-Mâd min-el-Enhâr-i Erbe’a adını vermiştir. Tasavvufla ilgili bir eserdir.

MUCİZE VE HİKAYELERİ

KIRIK KALP

Bir gün Muhammed Ömer yemek yiyordu. Bu sırada öğrencilerinden biri yanına geldi ve küçük amcasının içinde bulunduğu geminin battığını söyledi. Muhammed Ömer bu haberi duyunca yemek yemeyi bıraktı. Çok üzüldü. Bir süre tefekkür etti. Tefekkür ettikten sonra başını kaldırdı ve şöyle dedi: “Bütün varlığımla Allah’a yöneldim ki, bana geminin halini göstersin.

Allah’a şükür, Yüce Allah benimle gemi arasındaki perdeyi kaldırdı. Bana gemiyi dalgalar arasında batarken gösterdi. Gemiyi bu halde görünce hüznüm daha da arttı. Kırık bir kalple Allah’a çok dua ettim. Allah duamı kabul etti. Gemiyi manevi bir yolla dalgalardan çıkarmam emredildi. Allah bana bu gücü verdi. Onun izniyle bu işte başarılı oldum.

Gemiyi çıkarma işiyle meşgulken birinin yüzünde öleceğine dair işaretler gördüm. Sonunda Allah’ın izniyle gemi dalgalardan kurtuldu.” Öğrencileri onun anlattıklarını yazdılar. Gemi onların bulunduğu yere vardığında, küçük amcası ve beraberindekiler Muhammed Ömer’in yanına geldiler. Başlarına gelenleri tam olarak Muhammed Ömer’in anlattıklarını anlattılar. Böylece Muhammed Ömer’in büyüklüğünü daha iyi anladılar.

KAYNAKLAR

1) Makamat-ı Ahyar; s.93

2) Ebedi Mutluluğun İlmihalini Tamamla; (49. Baskı) s.1051

3) Makamat-i Sa’idiyya (Muhammed Mazhar), Delhi-1281

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*