Anne Karnında Bebeğin Parmakları Ne Zaman Oluşur

Yeni Haber Merkezi

Parmak izleri 16 haftalıkken bebeğin rahminde oluşur. Embriyo 8 haftalık civarında koordinasyonsuz hareketler yapmaya başlar. Yeterince uzun süre gözlemlenirse atlama, kol ve bacak hareketleri gözlemlenebilir. 10 haftaya kadar olan süreçte önce kol ve bacak çıkıntıları ortaya çıkar, ardından el ve ayak parmakları oluşur. Beyin kesecikleri gelişerek ön, orta ve arka beyin gelişimi başlar.

Onuncu haftadan sonra anne karnındaki bebeğe ‘fetus’ adı verilir. Baş-popo mesafesi 45 mm ve üzerine ulaştığında karın ön duvarındaki geçici fıtık ortadan kalkar ve ince bağırsaklar karın içine geri döner. Özellikle ense (Burun, boyun) şeffaflığı ölçülürken 11-14. haftalar arasında fetüsün belirgin sıçrama hareketleri yaptığı gözlemlenir.

Gebeliğin on ikinci haftasında rahim her hafta karın içinde 1 cm kadar yukarıya doğru yükselmeye başlar. 10. haftadan itibaren kemiklerde kalsiyum birikimi hızlanır. Cilt ve tırnak gelişimi başlar. El ve ayak parmakları ayırt edilebilir. Kendiliğinden fetal hareketler başlar.

14 – 16 Hafta Gebelik

Fetüsün derisi şeffaftır ve kafasında Lanugo adı verilen ince bir saç oluşmaya başlar. Fetüs emmeye başlar ve amniyotik sıvının parçalarını yutar. Artık her kişinin kendi parmak izi fetüsün küçük parmaklarında gelişmektedir. Bağırsaklarda mekonyum oluşur ve bebeğin ilk kakasını yapmasını sağlar. Ter bezleri gelişmiştir ve karaciğer ve pankreas sıvısı salgıları üretirler. Fetüsün uzunluğu 15 cm’ye ulaşır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*