Peygamberimizin Adet İle İlgili Hadisleri

Yeni Haber Merkezi

Kadınların özel halleri (Hayız, Nifas ve İstihaza) ile ilgili hadisler nelerdir? Peygamber Efendimizin (s.a.v.) kadınların özel halleri (Hayız, Nifas ve İstihaza) ile ilgili hadislerinden bazıları.

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) kadınların özel halleri (Hayız, Nifas ve İstihaze) ile ilgili hadisleri…

KADINLARIN ÖZEL DURUMLARI (HAY, BAYRAM SONRASI VE İSTİHAZ) HAKKINDA HADİSLER

Hz. Aişe (ra) anlatıyor:

“Resulullah (s.a.s.) bana, ‘Mescidin seccadesini bana ver’ buyurdu. Ben, ‘Hayızlıyım’ dedim. Bunun üzerine Resulullah (s.a.s.), ‘Hayızlı olmak senin elinde değil!’ buyurdu.” (Müslim, Hayız, 11)

Hz. Aişe (ra) şöyle diyor:

“Hayızlı olduğumda bir şey içer ve sonra Peygamber’e sunardım, o da ağzını ağzımın değdiği yere koyar ve içerdi. Yine, adetli olduğumda kemikli bir et parçasını ısırır ve sonra Peygamber’e sunardım, o da ağzını ağzımın değdiği yere koyardı (ve bir ısırık alırdı).” (Müslim, Hayız, 14; Ebû Dâvud, Temizlik, 102)

Mansur b. Safiyye (ra)’nin annesi vasıtasıyla rivayet ettiğine göre Hz. Aişe (ra) ona şöyle demiştir:

“Hayızlı olduğumda Peygamber (s.a.v.) kucağıma yaslanıp Kur’an okurdu.” (Buhari, Hayız, 3; Müslim, Hayız, 15)

Hz. Aişe (ra)’den rivayet edilmiştir:

Ebû Hubeyş’in kızı Fatıma, Peygamberimize şöyle dedi: “Sürekli kanıyorum ve asla temizlenemiyorum. Dua etmeyi bırakmalı mıyım?” “Bunun manası nedir?” diye sorulduğunda Hz. Peygamber şöyle cevap verdi: “Hayır. Bu bir damardan gelen kandır (adet kanaması değil). Normalde adet gördüğünüz günlerde namaz kılmaktan kaçının. Sonra yıkanın ve namaz kılın.” (Buhari, Hayız, 24; Müslim, Hayız, 62)

Muaze (ra) adında bir kadın anlatıyor:

Hz. Aişe’ye, “Hayızlı kadın, oruçlarını kaza eder de namazlarını kaza etmezse ne olur?” Sordum. Hz. Aişe, “Sen Haruri misin (sadece Kur’an’da bulunan kuralları harfiyen uygulayan bir Harici)?” O da cevap verince, “Hayır, Haruri değilim ama soruyorum.” Dedim. Bunun üzerine Hz. Aişe dedi ki: “Bizim (Resulullah zamanında) bir âdetimiz vardı; oruçlarımızı kaza etmemiz emredilirdi, fakat namazlarımızı kaza etmemiz emredilmezdi.” (Müslim, Haız, 69; Buhari, Haız, 20)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*