Bakara Suresi 32 Ayet Tefsiri Meali ve Arapça Yazılışı

Yeni Haber Merkezi

Medine döneminde inmiştir. Kur’an-ı Kerim’in en uzun suresidir ve 286 ayettir. İsim, 67-73. ayetlerde “bakara (sığır)” Kelimesinden alır. Surede İslam hukukunun ana konularına ilişkin pek çok hüküm yer almaktadır.

Bakara Suresi 32. Ayetin Yazılışı

“Seni tenzih ederim, senin bize öğrettiğinden başka bizim hiçbir bilgimiz yok” dediler. Şüphesiz sen her şeyi bilensin, hikmet sahibisin.

Bakara Suresi 32. Ayet Anlamı

“Seni yüceltiyoruz! O’nun bize öğrettiklerinden başka hiçbir bilgimiz yoktur. “Şüphesiz ki sen ilim ve hikmetlerin en mükemmelisin” dediler.

Bakara Suresi 32. Ayetin Tefsiri

Allah, Adem’i, kendisinin bildiği ve meleklerin bilmediği hikmet ve sebeplerle yarattığını bize bildirdiğinde, doğrulanması imana dayanan bu örtülü açıklama, melekleri ikna etmeye yetmişti. Ancak Cenab-ı Hak, sadece haber ve bilgilerin güvenilir kişiler tarafından verilmesiyle (taklid) bilgi ve iman elde edilmesini yeterli bulmadığı için bir deney düzenlemiş ve Hz. Onun melekleri.

Adem’e bütün isimleri, yani maddî ve manevî varlıkların ve kavramların isimlerini ve özelliklerini, yahut isim verme ve dil icat etme yeteneğini öğretmiş; Daha sonra her şeyin özü gayb aleminde, ilahi planda mevcut olduğundan bunları meleklerine gösterdi.

Meleklerden, Adem’in olumlu vasıf ve yeteneklerinin, kendilerinde birçoğuna sahip oldukları kanaatinde olup olmadıklarını ve doğru olup olmadıklarını bilmelerini ve isimlerini söylemelerini istemiştir. Bu imtihan sonucunda melekler, kendilerine verilen bilme ve ilim üretme yeteneğinin, Adem’e verilenden farklı olduğunu ve dolayısıyla onun halife olmaya layık olduğunu anlayıp itiraf ettiler; Cenâb-ı Hakk’ın ilmini ve hikmetini, onun eserlerini görerek (ayne’l-yakîn) daha yüksek derecede tasdik ettiler.

Kaynak: Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 1 Sayfa: 104-105

Ö NASUHİ BİLMEN YORUM:
‘Kur’an-ı Kerim’in Türkçe Tercümanlığı ve Tercümesi’

Melekler de çaresizliklerini itiraf ederek, sorularının itiraz değil, açıklama isteği olduğunu bildirerek (şöyle diyerek): Ey Rabbimiz! (Seni tesbih ederiz), seni kusurlu sıfatlardan uzak tutar ve seni takdis ederiz. Elbette ki her eyleminiz, her kararınız hikmete ve faydaya dayanmaktadır. (Senin bize bildirdiğinden başka bir bilgimiz yoktur) Acizliğimizi itiraf ediyoruz. (Şüphe yok ki) her şeyi bilen, her şeyi hikmete ve faydaya dayalı olarak yaratan yalnızca Sensin, buna inancımız tamdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*