Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır

Yeni Haber Merkezi

Kitaplar çocukların dil becerilerini geliştiren, onları bilişsel, duygusal, ruhsal ve ahlaki açıdan geliştiren en önemli araçtır. Çocuklar kitaplar sayesinde düşünmeyi ve etraflarındaki şeyleri sorgulamayı öğrenirler. Çocukların kitap okumasının belirli bir yaşı yoktur. Bebekler bile kendilerine uygun kitaplar okunduğunda çok eğlenir ve öğrenirler. Kitap okuma alışkanlığı, kitap okumayı öğrendikten sonra bu aktiviteyi keyifle ve sürekli olarak sürdürme sürecidir.

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Okumayı öğrendikten sonra bu aktiviteyi keyifle sürdürmek için kitap okuma alışkanlığı gereklidir. Bu alışkanlığın gelişebilmesi için çocuğun kitaplarla mümkün olduğu kadar erken tanıştırılması gerekmektedir. Çocukları için kitap seçen ebeveynler, kitapların çocuğun yaşına ve cinsiyetine uygun olmasına dikkat etmelidir. Bu konuda anne ve baba çocuğa yol gösterici görevi görür. Evde kütüphane oluşturulmalı, çocuğa oyuncakların yanı sıra kitap da alınmalı ve en önemlisi çocuğa kitap okunmalı. Çocuğunuza erken çocukluktan itibaren uyku öncesi hikayeleri okumak, kitap sevgisini aşılamak için çok önemlidir. Bilgisayar ve televizyon kitap okumanın önünde önemli engeller oluşturmaktadır. Aile çocuğun bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdiği süreyi sınırlandırarak ona örnek olmalıdır. Çocuk boş kaldığı zamanlarda kendini meşgul edecek tablet veya bilgisayar yerine kitap bulabilmelidir. Bir çocuk çevresinde ne kadar çok kitap ve kitap okuyan insan görürse, o kadar çok kitap okuma alışkanlığı kazanır. Doğum günleri ve diğer özel günlerde kitap hediye edilmesi veya alınması teşvik edilmeli ancak bu konuda baskıcı da olunmamalıdır.

Çocukların okuma alışkanlıkları konusunda aileden sonra öğretmenlerin etkisi oldukça fazladır. Anaokullarından başlayarak tüm eğitim kurumlarında insanları kitap sevdirecek faaliyetler gerçekleştirilmelidir. Kitapçılara, kütüphanelere ve kitap fuarlarına geziler düzenlenmelidir. Ödev hazırlayan çocuklar internet yerine kitaplardan araştırma yapmaya yönlendirilmelidir.

Dikkat eksikliği ve kitap okumak
Dikkat eksikliği herhangi bir konuya uzun süre odaklanamama, dikkatin ve ilginin hızla dağılmasıdır. Dikkat eksikliği hafiften şiddetliye kadar sınıflandırılır. Şiddetli form hastalık olarak tanımlanır. Hafif ve orta dereceli formlar genellikle çocuklar okuma ve yazmayı öğrendikten sonra fark edilir. Ders esnasında derse odaklanamama, ders esnasında başka şeylerle ilgilenme, sık sık tuvalete gitme, ödev yaparken televizyon, telefon gibi nesnelerle ilgilenme gibi durumlarda dikkat dağınıklığından ya da dikkat eksikliğinden söz edilebilir. ya da ödevi ya da kitabı çok uzun saatlere yaymak.

Dikkat eksikliği bozukluğu olan kişilerin en büyük sorunlarından biri kitap okuyamamaktır. Kitap okumaya pek hevesli değiller. Ayrıca yaşlarına uygun sayfada kitap okuma alışkanlığını da kazanamıyorlar. Kitap okuma alışkanlığı, belli zaman aralıklarında belli bir sayfada yer alan bir kitabın okunmasını ifade eder. Dikkat eksikliği olanlar ya kitaba başlayamıyor ya da başlayıp beş altı sayfayı geçemiyor. Kitap okurken ilgilerini çeken başka şeyler de bulurlar.

Dikkat eksikliği bozukluğu olan bir çocuğunuz varsa ve ona kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız başlangıçta istediği kitapları seçmesine izin verin. Kitap okuma saatlerini düzenleyin. Başlangıçta bu sürenin çok uzun olmamasına dikkat edin. Yavaş yavaş süreyi artırabilirsiniz. Ona bir kitap okuyun ve hikayeyi size özetlemesini isteyin. Okuduğunuz hikayeye bir noktada ara verin ve çocuktan devam etmesini isteyin. Fırsat buldukça dikkat artırıcı oyunlar ve egzersizler oynayın.

Çocuklarda ders çalışma alışkanlığı
Çocukların düzenli ders çalışma alışkanlığı kazanabilmesi için öncelikle ebeveynlerin bazı kurallara uyması gerekmektedir. Bunlardan ilki çocuğa çok erken yaşlarda sorumluluk duygusunu kazandırmaktır. Üstlendiği görevi zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirmesi öğretilmelidir. Sonuçta ev ödevleri çocukların sorumluluğundadır. Anne baba çocuğun evde ders çalışabilmesi için gerekli fiziki ortamı sağlamalıdır. Okuldan gelen çocuğun öncelikle dinlenmesi, beslenmesi, ardından belli bir süre içerisinde ödevlerini yapması gerekmektedir. Çocuklar ödevleriyle ilgili sorular sorduklarında bunlara cevap verilmeli ancak çocuğun ödevleri ebeveyn tarafından yapılmamalıdır. Ödevlerin tamamlanıp tamamlanmadığı kontrol edilmeli ancak ödev üzerinde herhangi bir düzeltme yapılmamalıdır. Çalışma tamamlandığında çocukla etkili zaman geçirilmelidir. Çocuğunuzun oyun oynamak, film izlemek gibi keyif alacağı aktiviteleri tercih ederek keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*