Mekke veya Medine’de Yaşayan Biri Vekil Olarak Tutulabilir mi

Yeni Haber Merkezi

Hac için para gönderirken vekilin parayı gönderenin memleketinden gitmesi gerekir mi? Mekke veya Medine’de yaşayan biri vekil olarak tutulabilir mi?

Nasıl ki fiyat gönderen kişi hac yapmak için kendi memleketine gitmek zorundaysa, ücret için giden kişinin de fiyat gönderenin memleketinden gitmesi gerekmektedir.

Bu nedenle vekil gönderen kişi, yer belirtmeden “Benim adıma hac yapın” diyor. Eğer derse veya farz olduğu halde hacca gidemezse, “Hac benim için kılınsın” derdi. Vasiyet etmişse “Memleketimden hac yapılsın” demektir. Olarak anlaşılmaktadır.

Temsilci hac sırasında ölür ve vasiyette bulunursa; Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre bedelin öldüğü yerden gönderilmesi gerekir.

Ancak hac vasiyetinde bulunan kişinin, memleketine gidip hac ibadetini yapması için miras malının üçte biri yeterli değilse, mirasın üçte birinin yeterli olduğu yerden hac yapılabilir. (Mevsılî, el-İhtiyar, I, 524-526). Mekke’den veya Medine’den temsilci getirilmesi meselesinin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerekmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*