Uyku Apnesi Nedir Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir

Yeni Haber Merkezi

Uyku apnesi sık görülen ve uyku sırasında tekrarlayan ataklarla, solunumun kesildiği, tehlikeli boyutlara ulaşabilen bir uyku bozukluğudur. Tedavi edilmediği takdirde uyku apnesi, Tip 2 diyabet, felç veya kalp krizi gibi bazı önemli kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında rol oynayabileceği için bilinçli ve dikkatli olunmalıdır.

Uyku apnesi nedir?
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun aniden ve tekrar tekrar durduğu ciddi bir uyku bozukluğudur. Günümüzde yaygın olarak görülen uyku apnesinin ülkemizde görülme sıklığı %5 ile %10 arasında değişmektedir. Solunum bozukluğuna uyku apnesi denebilmesi için solunum durmasının en az 10 saniye olması gerekir. Bozukluğun farklı alt tipleri vardır. Apnenin bu alt tiplerine göre hastalığın belirtileri farklılık gösterebilmektedir.

Uyku apnesinin türleri nelerdir?
Uyku apnesi 3 ana alt tipe ayrılır:

Obstrüktif Uyku Apnesi
Obstrüktif uyku apnesi, solunum yollarının tam veya kısmi fonksiyon kaybına bağlı olarak ortaya çıkan düşük oksijen seviyesi ve uyku bölünmesi atakları ile karakterizedir. Bu rahatsızlığa bağlı olarak kişinin uyku kalitesinde ciddi bir azalma olur. Bu temel semptomlara çoğu zaman yüksek sesli horlama ve gündüz uykululuk gibi diğer şikayetler de eşlik edebilir.

Bu apne şekli üst solunum yollarında tıkanmaya neden olan faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan türdür. Aynı zamanda genel popülasyonda en sık görülen apne şekli obstrüktif uyku apnesidir. Üst solunum yollarında oluşan tıkanıklık veya daralmalar normal hava akışının kesilmesine neden olarak apne şikayetlerine neden olur. Obstrüktif uyku apnesine uygun şekilde müdahale edilmediği takdirde bazı ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğinden obstrüktif uyku apnesinin uygun tanı ve tedavisinin alınması önemlidir.

Merkezi Uyku Apnesi
Merkezi uyku apnesi, beyindeki merkezlerin nefes almayı kontrol eden kaslara uygun sinyalleri gönderemediği durumlarda ortaya çıkan bir apne şeklidir. Uyku sırasında tekrarlayan solunum durması nedeniyle kişinin oksijen-karbondioksit dengesi olumsuz etkilenir. Santral uyku apnesinde obstrüktif apneden farklı olarak solunum fonksiyonları sürdürülemez ve bu nedenle hava akışı kesintiye uğrar. Bu iki apne türünde de benzer şikayetler mevcut olup, benzer sonuçlara yol açmaktadır. Gün içerisinde aşırı uykulu hissetme, konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı oluşabilecek şikayetler arasındadır.

Bu şikayetlerden farklı olarak santral uyku apnesinin altında yatan neden Parkinson hastalığı veya benzeri bir nörolojik bozukluk ise yutma güçlüğü, konuşma kalıplarında farklılıklar, ses tonunda değişiklikler ve genel halsizlik gibi belirtiler de belirtiler arasında yer alabileceğinden dikkatli olunmalıdır. hastalık resmi.

Karışık Uyku Apnesi (Kompleks Uyku Apnesi Sendromu)
Karışık uyku apnesi sendromu, hem obstrüktif hem de merkezi uyku apnesi olan bir kişidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*