Havle Binti Salebe Kimdir Hayatı Kısaca

Yeni Haber Merkezi

Havle binti Se’lebe (radıyallahu anh), dinini samimi bir şekilde yaşayan ve inancından asla taviz vermeyen bir hanım sahabeydi!..

Kocasıyla zıhar yaptığı için Allah ve Resulüne şikâyetini bildirebilen ve duaları kabul edilen mutlu bir kadın! İnanç konusunda hassasiyetiyle bilinen ve dini ölçülere göre yaşamaya çalışan bir kadın! Yüce Allah’ın Mujadalah Suresi’nin ilk dört ayetini vahyettiği şanslı bir kadın!

Medineliydi ve Hazrec kabilesine mensuptu. Hicretten sonra Allah Resulü’ne (s.a.v.) biat etti. Babası Sa’leba ibn Esrem’di. Amcasının oğlu Evs ibn Samit el-Ensari ile evlendi. Rabi’ adında bir çocukları oldu.

Evs bin Samit (ra), meşhur sahabe Ubade bin Samit’in (ra) kardeşidir. Bedir ve Uhud dışında birçok savaşa katılmıştır.

Havle binti Sa’labe (ra) dini konularda çok hassastı. İnancını uygulamaya çalışırdı. Yaşlılığında kocasıyla arasında bir olay yaşandı. Allah ve Resulü’nün onlar hakkında bir karar vermesini bekledi. Durumunu kimseye anlatmadı. Kocasına karşı tavır aldı. Sadece Allah ve Resulü’ne şikâyette bulundu. Sıkıntısına sadece Allah ve Resulü’nün çare bulmasını istiyordu. Sızlanması ve ısrarı onun iman konusundaki hassasiyetinin en güzel örneğiydi. Kendisi yaşadığı olayı şöyle anlatıyor:

Evs İbni Samit iyice yaşlanmıştı. Ne söyleyeceğini, ne yapacağını anlayamaz hale gelmişti. Bir gün, sıkıntılı bir haldeyken bana öfkeyle şöyle dedi: “Annem gibi ol bana sırtını dön!” dedi. Sonra evden çıkıp gitti.

Bir süre sonra pişman olarak eve döndü. Birlikte olmak istiyordu. Ben: “Hayır! Çok fazla konuştun. Bunun nereye varacağını bilmiyorum.” Dedim. Sonra Evs’e dedim ki: “Allah’ın Resulüne git ve ona yaptıklarını sor!” Dedi ki: “Allah Resulü’ne bunu sormaya utanıyorum. Git ve Allah Resulü’ne bu konuda danış.” dedi.

Bu ifadeler Araplar arasında boşanmayı gerektiren sözler olarak kabul ediliyordu. Cahiliye dönemindeki bu boşanma şeklinin İslam’da da geçerli olabileceği ihtimalini göz önünde bulunduran Havle binti Sa’lebe (r.a.), kocasına Allah ve Resulü onlar hakkında bir hüküm vermedikçe görüşemeyeceklerini söyledi. Sonra Resulullah’ın (s.a.v.) huzuruna çıktı. Saadet evine gitti. Kendini Hz. Aişe validemizin evinde buldu. İzin alıp huzuruna girdi ve olanları açık bir şekilde şöyle anlattı:

“Ey Allah’ın Resulü! Bildiğiniz gibi kocam Evs çocuklarımın babası, amcamın oğludur. Aşırı yaşlılıktan dolayı biraz dengesiz ve istikrarsız bir haldeyken çok sert sözler söyledi. “Sen bana annemin sırtı gibisin.” Boşanmadan bahsetmemiş ama bu şekilde söylediğini söyleyerek durumunu dile getirmiştir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) yanından ayrılmamıştır. Sürekli dua ve yakarışta bulunmuştur: “Ey Rabbim! Sen benim halimi biliyorsun. Lütfen bize kurtuluş yolunu göster!” sızlanmaya başladı.

Hz. Aişe (ra) annemiz Havla’nın (ra) durumuna çok üzüldü. Gözyaşları döktüler ve acısını paylaşmak için birlikte dua ettiler. Her taraflarını hüzün kaplamışken, birdenbire Peygamber Efendimizin (sav) halindeki değişikliğe tanık oldular. Vahiy sırasında görülen işaretler, İki Dünya Güneşi Peygamber Efendimizin yüzünde görülmeye başladı. Hz. Aişe (ra) bu hali görünce şöyle dedi:

“Ey Havla! Allah bilir, mutlaka bir vahiy geliyor. En fazla seninle ilgili olabilir.” Havla (r.anha) dua etmeye devam etti ve şöyle dedi: “Allah’ım, bana hayırlı olanı ver. Zira ben sadece Peygamberinden hayır istedim.” dedi gözyaşlarını dökerek.

Bir süre sonra İki Alemin Güneşi olan Rabbimiz kendine geldi. Vahiy hali geçmişti. Etrafındakilere ışık saçan gülümsemeleriyle gülümsemeye başladı ve şöyle dedi: “Ey Havla! Allah senin ve onun hakkında bir ayet indirdi.” Dedi. Nazil olan ayetleri okudu. Kalplerdeki hüzün sevince dönüştü. Sıkıntı veren, hüzünlü atmosfer dağıldı. Neşeli, mutlu ve sıcak bir ortam oluştu. Nazil olan ayetlerin anlamı şöyleydi:

“Allah, kocası hakkında seninle tartışan ve Allah’a şikayette bulunan kadının sözlerini duydu. Allah, senin konuşmanı işitir, çünkü Allah her şeyi işitendir, her şeyi bilendir.

Sizden zıhar yapanların kadınları anneleri değildir. Onların anneleri sadece onları doğuran kadınlardır. Onlar gerçekten çirkin konuşuyorlar ve yalancılardır. Gerçekten Allah bağışlayandır, merhamet edendir.

Zihar kelimesiyle eşlerinden ayrılmak isteyen, ama sonra sözlerinden dönenler, eşlerine dokunmadan önce bir köleyi serbest bırakmalıdırlar. Size tavsiye edilen budur. Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.

Eğer bunu yapamazsa, karısıyla cinsel ilişkiye girmeden önce iki ay üst üste oruç tutar. Eğer bunu yapamazsa, altmış fakiri doyurur. Bu, Allah’a ve Resulüne inandığınız içindir. Bunlar Allah’ın emirleridir. Ve kâfirler için acı bir azap vardır.

Allah’a ve Resulüne karşı gelenler, kendilerinden öncekilerin alçaltıldığı gibi alçaltılacaklardır. Biz açık âyetler indirdik. Kâfirler için alçaltıcı bir azap vardır.

O gün Allah hepsini diriltecek ve yaptıklarını onlara haber verecektir. Allah onları birer birer saymıştır, fakat onlar unutmuşlardır. Allah her şeye şahittir. (Mücadele Suresi: 1-6)

Yüce Allah, vahyettiği bu muhteşem ayetlerle, eski geleneğin batıl bir inançtan başka bir şey olmadığını ve böyle sözlerle bir kadının kocasının annesi olamayacağını bize bildirmiştir.

Ancak böyle bir söz söyleyenlere, fakirler lehine bir ceza koydu. Verilen cezaları üç grupta duyurdu. Herkesin, imkân ve gücüne göre bu üç cezadan birini yerine getirmesini dini bir görev olarak gördü. Günah işleyen bir kulun ancak bu şekilde affedileceğini ilan etti.

İlahi mesajlarla dolu bu ayetleri okuyan Peygamber Efendimiz (s.a.s.), Havle’ye (r.anha) şöyle hitap etti:

“Ona bir köleyi serbest bırakmasını söyle” Buyurdu. Havla:

“Hangi köle, ey ​​Allah’ın Resulü! Allah’a yemin ederim ki, onun azat edeceği bir şeyi yoktur.” Dedi ki: Efendimiz, Kâinatın Efendisi (s.a.v.):

“Sonra iki ay üst üste oruç tutsun.” Buyurdu. Havla:

“Yemin ederim, çok yaşlı. Bunu karşılayamaz.” dedi. Rabbimiz:

“Sonra altmış fakiri doyursun.” Buyurdu. Havla:

“Ey Allah’ın Resulü! Onun da buna imkânı yok.” Dedi. Bunun üzerine Rahmet Peygamberi şöyle buyurdu:

“Sana bir ağacın verdiği kadar hurma sepeti vereceğiz.” dedi. Havla bint Sa’labe de şöyle dedi:

“Aynı sayıda tarih ekleyip dağıtacağım.” Dedi. Rabbimiz Havla’nın sözlerinden hoşnut oldu ve şöyle dedi:

“Git ona ver ve dağıtmasına izin ver. Kuzeninin ve kocanın iyiliği için çalış.” diye emretti.

Bu ne hassasiyet!.. Bu ne şefkat!.. Bu ne imani bir sevgi!.. Bu ne samimi bir davranış!.. Bu ne güzel bir örnek!.. Allah ve Resulü katında kıymetini ve değerini bilmek!.. Dini kurallara uyarak hayatını devam ettirmek!.. Karı-koca arasında bile olsa harama düşmemeye gayret etmek!.. Sevgi ve nezaketle dolu bir hayat yaşamak!.. Allah cümlemize böyle nezaket ve incelikle dolu bir hayat nasip etsin!..

Tüm sahabeler Havle bint Sa’lebe’ye (ra) saygı gösterirlerdi. Onun hakkında inen ayetler Allah katındaki değerini ilan ediyordu. Bu nedenle ona hizmet etmekten ve saygı göstermekten asla geri kalmazlardı. Hz. Ömer (ra) zamanında gerçekleşen şu olay bunun en açık örneğiydi.

Hz. Ömer (ra)’ın halifeliği sırasında, şerefli sahabelerden Abdul Kays kabilesinin reisi olan Carud bin Mualla ile birlikte yolda giderken Havle bint Sa’laba (ra) ile karşılaştı. Artık yaşlanmıştı. Ona selam verdi. Havle (ra) da selamına karşılık verdi ve Hz. Ömer’e şu tavsiyede bulundu:

“Uzun zamandır seni bekliyorduk “Ömercik” Bunu biliyorduk. Sonra büyüdün ve “genç adam Ömer” oldun. Daha sonra, “Müminlerin emiri Ömer” Dedik ki: Allah’tan kork ve insanların işleriyle ilgilen. Zira Allah’ın azabından korkan kimse, uzaklar yakınlaşır. Ölümden korkan kimse, fırsatı kaçırmaktan korkar.”

Bu sözlerden etkilenen Hz. Ömer (ra) gözyaşlarını dökmeye başladı. Arkadaşı Jarud bu durumdan dolayı üzgündü. Bir kadın halifeye nasıl böyle sözlerle hitap edebilirdi? Halifeyi üzmesini ve yolda bekletmesini istemiyordu. Yaşlı halifeye karşı bu kadar rahat davranmasına dayanamıyordu. Öfkeyle tanımadığı kadına, Havla bint Sa’laba’ya (ra) döndü ve şöyle dedi:

“Aman kadın! Müminlerin Emiri’ni rahatsız ettin. Onu yolda beklettin.” O, sinirlendi. Hz. Ömer (ra) arkadaşına o kadının tavsiyesinden memnun olduğunu söyledi. Hatta sanki onun konuşmasını istiyormuş gibi şöyle dedi:

– “Ne isterse söylesin! Bu kadının kim olduğunu biliyor musun?” dedi. Carud ayrıca şunları söyledi: “Hayır, yapmıyorum.” Dedi. Bunun üzerine Hz. Ömer (ra) o kadını arkadaşı Carud’a şöyle tanıttı:

“Bu, Allah’ın yüce tahttan şikâyetini duyup takdir ettiği Havla’dır. Allah’a yemin ederim ki, beni geceye kadar burada tutmak isteseydi, onu namazdan başka bir şey için bırakmazdım. Namazımı kılar ve sonra geri gelip onu dinlerdim.” Dedi. Ona Allah katındaki değerini bu şekilde bildirdi. Bu sözlerle Allah’a teslimiyetindeki güzel halini ve tevazusunu gösterdi. Ömer’in, Allah’ın yedi kat göğün ötesinden duyduğu bu kadına daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Ne yüce bir iman hassasiyeti! Ne takdir! Ne güzel bir kardeşlik örneği! İnanan kardeşine ne büyük bir saygı!

Allah hepimize Havle binti Sa’lebe (r.anha) gibi iman hassasiyeti gösterebilmeyi, şikayetlerimizi Allah’a duyurabilmeyi ve şefaatine nail olabilmeyi nasip etsin. Amin.

Altınoluk

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*