Matematiği Hangi Uygarlık Buldu – Secdem / Bir Dünya İçerik

Yeni Haber Merkezi

Bir nehri düşünün. Akan güçlü bir dere. Zihninizde nehrin kaynağına doğru bir yürüyüş yapın. Yürürken, nehre katılan küçük dereler göreceksiniz. Zaman zaman daha büyük dereler ve hatta iki büyük nehir bir araya geliyor ve kaynağın yönü konusunda kafanız karışıyor. Sağdakini seçin. Sol ve sağın aynı olduğunu varsayarak. Kaynağa doğru devam edin.

Kaynağa yaklaştıkça küçük akarsuların bir araya gelerek daha büyük akarsular, akarsuların nehirler ve bunların da nehirler oluşturduğunu göreceksiniz. Bu matematiğin keşfidir. Belirli bir keşfedicisi yoktur. Birçok medeniyetin katkılarıyla oluşmuştur. En önemlileri Mezopotamya Medeniyetleri, Çin, Hindistan, Antik Mısır ve Antik Yunan’dır. Bunların birleşimi MÖ 500-300 döneminde kaydedilmiş ve eklenmiş gibi görünüyor.

Yunan matematiğini alıp geliştiren ve Batı Avrupa’ya iletenler İslam bilim insanlarıydı. Daha sonra ne olduğu zaten biliniyor. Çok kısa ama durum aşağı yukarı buna benziyor. Yani bu medeniyetin matematiği icat ettiğini söylemek mümkün değil.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*