Antiseptik Nedir Ne İşe Yarar Nelerde Kullanılır

Yeni Haber Merkezi

Bilimsel Terim Olarak Antiseptik:
1. El, yüz ve vücutta hastalık yapıcı mikroorganizmaları kimyasal maddelerle etkisiz hale getirmek veya yok etmek amacıyla kullanılan madde.

2. Mikropların organizmanın içinde veya vücut yüzeyinde çoğalıp canlıya zarar vermesini önleyen maddelerdir.

Antiseptik Nedir ve Ne İşe Yarar?

Antiseptikler, en kısa tanımıyla, birçok farklı şekilde kullanılan mikrop öldürücülerdir. Antiseptikler, mantar, bakteri, virüs gibi hastalık yayıcılarını önlemek için kullanılır. İnsanları, hayvanları veya nesneleri arındırmak için kullanılırlar. Antiseptikler, türlerine bağlı olarak, mukoza zarlarını temizleyen, hayvanlarda veya insanlarda oluşan hastalıklarda enfeksiyonları önleyen, ağız ve boğazla ilgili küçük rahatsızlıkları tedavi eden ve elleri, vücudu ve çevreyi temizleyen maddelerdir.

Kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kirli bölge su ile temizlenmeden kullanılmamalıdır. Antiseptik uygulandıktan sonra kullanım kılavuzunda belirtilen süreyi aşmayan bir süre beklenmelidir. Antiseptik temizlendikten sonra mutlaka bol su ile bölge temizlenmelidir. Cilt için su ile sabun kullanmak faydalıdır. Antiseptiğin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. En yaygın olanları şunlardır;

Etil alkol: Yaralanmalarda ve ameliyatlarda sıklıkla kullanılan ve çoğu ilaç dolabında bulunan bir antiseptiktir. Ayrıca birçok antibakteriyel ürünün ham maddesidir. Etil alkol ayrıca temizlik maddelerinde de kullanılır.

Çamaşır suyu: Hemen hemen her evde bulunabilen antiseptik bir temizlik maddesidir. Cilt ile temasında çok zararlı olan bir yüzey temizleyicisidir. Çok yoğun ve zararlı sökücüler içerdiği için dikkatli kullanılması gereken işlenmiş bir kimyasaldır.

Pratik: İlaç dolaplarında da rastladığınız bir madde olan Batikon, en sık kullanılan antiseptiklerden biridir. Çoğunlukla cilt ve yaraları temizlemek için kullanılır. Ameliyathanelerde önemli bir araçtır. Batikon eczanelerde kolayca bulunabilir.

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Antiseptik:
Vücudun çeşitli yerlerini mikroplardan temizlemek için kullanılan, mikrop öldürücü özelliği olan kimyasal madde.

Sağlık-Tıbbi Terim Olarak Antiseptik:
Mikropları, yani insan, hayvan ve bitkilerin dokularına yerleşip hastalığa neden olan bakteri, virüs ve mantar gibi tek hücreli parazit organizmaları yok etmek sağlıklı bir yaşamın temel koşullarından biridir. Bu amaçla antiseptik, antibiyotik ve dezenfektan gibi farklı isimlerle bilinen birçok madde geliştirilmiştir. Ancak genel olarak mikrobisit olarak adlandırılan bu maddelerin hepsinin farklı özellikleri ve kullanımları vardır.

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Antiseptik:
İnsan, hayvan ve bitkilerin dokularına yerleşip hastalığa neden olan bakteri, virüs ve mantar gibi tek hücreli parazit organizmaları, yani mikropları yok etmek için kullanılan madde.

Antiseptik nerelerde kullanılır?
Antiseptikler ve dezenfektanlar, hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında cilt, sert yüzeyler ve tıbbi ekipmanlar üzerinde yaygın olarak kullanılan antimikrobiyal maddelerdir.

Antiseptikler ve dezenfektanlar insan hücreleri ve mikroorganizmalar için toksiktir. Bu nedenle çevreyi ve aletleri temizlemek için kullanılırlar. Bazen canlılara sistemik olarak değil yüzeysel olarak uygulanabilirler.

Mikroorganizmalar, tüm canlılar gibi, uygun bir ortam bulduklarında beslenerek çoğalırlar ve toprak, hava, su gibi cansız ortamlarda ve bazı hayvanlar ve insan vücudu gibi konakçılarda yaşamlarını sürdürürler. Bu nedenle içtiğimiz su, tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin hastalık yapan mikroorganizmalardan arındırılmış olması gerekir. Bu tür sağlık koruma çabalarında üç farklı kavram vardır. Bunlar sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*