150 Sayısının Asal Çarpanları Nedir

Yeni Haber Merkezi

Asal sayıları bilmek, asal çarpanlara ayırmayı öğrenmede gerekli bir adımdır. Bir sayının asal olması için, kendisine ve 1’e bölünebilmesi gerekir. Verilen bir sayı, kendisinden ve 1’den başka herhangi bir şeye bölünebiliyorsa, asal değildir. En küçük asal sayı 2’dir. 2, 3, 5, 7 ve 11 sayıları asal sayılara örnektir.

Verilen bir sayının asal çarpanlarına asal çarpanlar denir. Bu bakımdan, verilen bir sayının asal çarpanlarını bulmak için tüm çarpanların bir listesi yapılmalı ve asal çarpanlar bu listeden seçilmelidir.

150 sayısının çarpanları ve bölenleri nelerdir ve nasıl bulunur?

Bir sayının çarpanları aynı zamanda o sayının bölenleridir. Bu nedenle, bir sayının çarpanlarını bulduğunuzda, doğal olarak onun bölenlerini de bulursunuz. 150 sayısının çarpanları ve bölenleri nelerdir ve nasıl sorusunun cevabı aşağıda verilmiştir:

Şimdi 150 sayısını asal çarpanlarına ayıralım;
150/2 = 75
75/3 = 25
25/5 = 5
5/5 = 1

Evet, 150 sayısını sonuç 1 kalacak şekilde asal sayılara bölmeye devam ettik. Bu durumda elde ettiğimiz asal çarpanlar 2, 3, 5, 5’tir. Başka bir deyişle, 150’nin asal çarpanları;
150= 2x3x5x5

Asal Çarpanlara Ayırma Nedir?
Asal çarpanlara ayırma işlemi aslında oldukça basittir. Asal çarpanlara ayırmak istediğiniz sayıyı bir bölme işlemine koyarak bölenleri bulmaktan oluşur. Sayının bölenleri bulunduğunda, bu sayılar arasındaki asal sayılar sayının asal çarpanlarını verir. 12 sayısının çarpanları 1, 2, 3, 4, 6 ve 12 sayılarıdır.

Sadece 2 ve 3 asal sayı olduğundan, 12 sayısının asal çarpanları 2 ve 3’tür. Bir sayının asal çarpanlarını bilmek, o sayı hakkında çok fazla bilgi bulunabileceği anlamına gelir. Asal çarpanlara ayırma kolay ve çok önemli bir konudur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*