Bakara Suresi 5 Ayet Tefsiri Meali ve Arapça Yazılışı

Yeni Haber Merkezi

Medine döneminde nazil olmuştur. 286 ayetiyle Kur’an-ı Kerim’in en uzun suresidir. İsmini 67-73 ayetlerindeki sureden almaktadır. “bakara (sığır)” Surede İslam hukukunun temel konularına ilişkin pek çok hüküm yer almaktadır.

Bakara Suresi 5. ayetinin yazımı

Bakara Suresi 5. Ayet Anlamı

İşte Rablerinin gösterdiği doğru yolda olanlar ve kurtuluşa erenler ancak onlardır.

Bakara Suresi 5. Ayet Yorumu

Şüphesiz takva sahipleri için doğru yola bir rehber olan Kur’an-ı Kerim’i kendilerine rehber edinen takva sahiplerinin (ayet ve hadislerde açıklanan iman, ibadet ve ahlak yolunu benimseyip yaşayanların) doğru yolda olmaları doğal ve mantıksaldır. “Onlar, Rablerinden doğru yolda olan tek kişilerdir” cümlesi bu doğal ve mantıksal sonucu açıklar ve teyit eder.

Her yolun bir sonu, bir varış noktası, bir hedefi vardır; yolu izleyenlerin varmak istediği yer burasıdır, yolu seçenler buraya ulaşmayı seçmişlerdir. Dünyada her yolun izleyenleri nereye götüreceği bellidir, bilenlerden sorulur, öğrenilir ve istenilen yere varmak için yol izlenir. İnsanın bilgi kaynakları tek başına, birey ve toplum olarak davranışlarımızın ve eylemlerimizin sonuçlarının ne olacağını, bizi nereye götüreceğini, geçici ve ebedi dünyada ne kazanıp ne kaybedeceğimizi bilmeye yeterli değildir.

Bu nedenle girilen yollar çoğu zaman çıkmaza girmiş, iyi olduğu düşünülen ve umulan sonuçlar elde edilememiş, elde edilenin iyi olmadığı anlaşılmış, bireyler ve gruplar mutsuz olmuş; sıkıntılar, krizler ve olumsuzluklar birbirini izlemiştir. İnsanın Tanrı, evren ve diğer insanlarla olan ilişkilerinde -çoğu durumda dinin rehberliğinin dışlandığı- doğru yol bulunamamıştır ve bulunamayacaktır.

Bu yolda sadece takva sahiplerinin olduğunu belirten ayet bu gerçeği ifade eder. Yol doğru seçilirse ve insanlar onu doğru şekilde takip ederse hedefe ulaşılır, bunda şüphe yoktur. Dünya hayatı bir yolculuk olarak düşünülürse, yolcunun hedefi mutluluktur; korktuğu şeylerden kurtulmak ve umduğu şeylere kavuşmaktır. Bu kurtuluş, zafer ve kurtuluştur. İslam, günde beş vakit ezanla “Haydin kurtuluş!” diyerek insanları iki dünyada kurtuluşa ve mutluluğa çağırır. Ele aldığımız ayet, diğer birçok ayet gibi, Kuran’ı rehber edinenlerin buna ulaşacakları müjdesini en güçlü üslupla açıklar: “Kurtuluşu ancak onlar elde eder.”

Bakara Suresi’nin bu ilk beş ayetinin hüküm ve mana bakımından büyük önem taşımasının yanı sıra, hadislerde bunların manevi ve şifalı özelliklere sahip olduğu da bildirilmiştir (meselâ bk. Dârimî, “Fezâilü’l-Kuran”, 13-15).

Kaynak: Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 1 Sayfa: 73-74

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*