Kuyruk ile Başlayan Deyimler ve Anlamları

Yeni Haber Merkezi

Kuyruk ile ilgili deyimler nelerdir? Kuyruk kelimesi içeren ve anlamlarında kuyruk kelimesi geçen deyimler nelerdir? Kuyruk deyimlerini açıklamaları ve anlamlarıyla derledik. Secdem.net

Deyimler, bir dilin ifade biçimlerini, o dili konuşan toplumun tarihini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini gösteren önemli ipuçları sağlar. Deyimler ayrıca hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Söylediklerimizi ilginç kılarlar. Genellikle gerçek anlamlarından farklı bir anlama sahip olan, en az iki kelimeden oluşan formül sözcükler veya kelime grupları. eş anlamlılar. Bazı deyimlerde, orijinal anlamlarından tamamen soyulmamışlardır. Duruma bağlı olarak, orijinal anlamlarından alınabilirler veya farklı bir anlama sahip olabilirler. Bunu bir cümlede kullanılma biçimlerinden anlarız.

Deyimler ve atasözlerini karıştırmayın, farklıdırlar. Atasözleri az kelimeyle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Söyledikleri denenmiş ve doğru bir özdeyiştir (genel kural, kural). Öte yandan deyimler basmakalıp ifade araçlarıdır. Cümle biçiminde olanlar bile bir anlam birliği taşımaz. Gerçek anlamlarını içinde bulundukları cümleden alırlar; ve aldıkları anlam değişmez bir kural değildir.

Kuyruğu çek
Gözün etrafına kalem veya sürme ile çizgi çekmek: ‘Zehra elindeki kalemle gözlerinin etrafına çizgiler çiziyordu.’ -A. İlhan.

Kuyruk olmak
sıraya girmek, sıraya girmek.

Kuyruğunu sallamak
dalkavukluk etmek: ‘Güzel küçük çocuğunu bırakıp evlenecekti. Kuyruğunu sallayarak oğlumu öldürttü.’ -Y. Kemal.

Sıra oluştur
uzun ve kesintisiz bir sıra oluşturmak: ‘Ama hâlâ bilet almak için bekleyen en az beş bin kişi var, güzel bir sıra oluşturmuşlar.’ -BR Eyuboğlu.

Buzağının kuyruğu kopmuş
Olay patlak vermek üzere, beklenen ve korkulan sonuç gerçekleşmek üzere. “Bu gece en kötü şey olacak, umarım hayır demezler.”

Kuyruğa bas
Birini tahrik etmek, ona zarar vermesini veya saldırmasını sağlamak.

Koca yalan
İnsanları inandırmak için abartılmış büyük bir yalan. “Ona inanmayın, söyledikleri apaçık bir yalandan başka bir şey değil!”

Şişman kuyruk
Kolayca ve bolca kullanılabilen bir kaynak; basitçe sömürülebilen bir iş veya kişi. “Kalın bir kuyruk buldun, çek onu, baba, çek!”

Yılanın kuyruğuna basmak
Zarar verecek veya kötülük yapacak birine müdahale ederek veya onu kızdırarak fırsat vermek.

Birbirimizle yüz yüze gelmek
Uzun bir işin sonuna yaklaşmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*