Minnet ile ilgili Deyim ve Anlamları

Yeni Haber Merkezi

Minnettarlıkla ilgili deyimler ve anlamları. Hangi deyimler içeriklerinde ve anlamlarında minnettarlık kelimesini içerir? Minnettarlık ifadesiyle ilgili kelimeler nelerdir?

Birçoğumuz deyimlerle ilgili bazı kelimeler veya cümleler bulmaya çalışıyoruz. Bugün, yukarıdaki başlık altında sizin için deyimleri derledik. Öncelikle deyimi tanımlayarak başlamakta fayda var. Deyimler çoğunlukla mecazi anlamda kullanılır, ancak gerçek anlamda kullanılanlar da vardır. secdem.net

Bazı durumları ifade etmekte zorluk çektiğimizde, anlamlar yetersiz kaldığında etkili bir ifade aracı olarak deyimleri kullanırız. En az iki kelimeden oluşan ve genellikle gerçek anlamlarından farklı bir anlama sahip olan formül sözcükler veya kelime grupları. Bazı deyimlerde ise asıl anlamlarından tamamen sıyrılmamışlardır. Duruma göre asıl anlamlarından alınabilir veya farklı bir anlama gelebilirler. Bunu cümle içinde kullanılış biçimlerinden anlarız.

Minnettar kalmak
Birinden gördüğü iyiliğe karşı minnettarlık duymak: ‘Sana minnettar olanların elleri senin üzerindedir.’ -d. Seyfettin.

Minnettar olmamak
Boyun eğmemek.

Minnettar olmak
Birinin kendisine gösterdiği iyiliklerden dolayı kendisini borçlu hissetmek: ‘Bana gösterilen güven ve sevgiden dolayı çok minnettar olmama rağmen, siyasi hayata girmek istemedim.’ -h. E. Adıvar.

Minnettar olmamak
Borçluluk durumundan kurtulmak için birinin yaptığı iyiliğe karşılık iyilik yapmak.

Hayatına minnettar olmak
Beklenmedik iyi bir durumla karşılaşıldığında duyulan hazzı ifade etmek için kullanılan bir deyim: ‘Çok şükür ödevler oldu!’ -i. Bilgelik.

Minnettarlığını saymak (bilmek)
Bunu bir lütuf olarak kabul etmek: ‘Yeni yılı değil, yeni bir sabahı yaşayabilmeyi bir lütuf saydılar.’ -h. Taner.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*