Tavaf Namazı Nerede Kılınır ve Tavaf Nasıl Yapılır

Yeni Haber Merkezi

Tavaf namazını Makam-ı İbrahim’de kılmak daha uygun olmakla birlikte, tavaf edenlere sıkıntı vermemek için mümkünse Harem’in içinde uygun bir yerde kılmak da mümkündür (Kasani, Bedai’, II, 148). Bu mümkün olmazsa, bu namaz Harem dışında da kılınabilir. Bu bakımdan, tavaf namazını Makam-ı İbrahim’de kılmaya çalışıp tavaf edenlere engel olmaktan kaçınılmalıdır.

Tavaf Nasıl Yapılır?

Öncelikle farz, vacip veya nafile tavafın yapılması için niyet edilir. Her tavafın yapılış şekli aynıdır. Tek fark farz, vacip veya sünnet olmasıdır. Bu bakımdan niyette yapılacak tavafın türü belirtilir. Tavaf için niyet edildikten sonra doğrudan Hacer-i Esved’in bulunduğu yere gidilir. Mümkünse başkasına zarar vermeden eller Hacer-i Esved’in üzerine konulur ve taş öpülür.

Yaklaşıp öpmek mümkün olmazsa, sadece ele dokunulur; bu da mümkün olmazsa, Hacer-i Esved’e doğru durulur, avuç içleri taşa bakacak şekilde eller kaldırılır, tekbir, tahmid ve salavatlar getirilir. Daha sonra ellerin avuç içleri öpülür ve yüze sürülür. Bu eyleme istilam denir. İstilam ile Hacer-i Esved’i öpmek arasında sevap bakımından bir fark yoktur. İstilâmda şu duâ devam eder: بِسْمِ اللّهِ وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُمَّ ايمَانًا بِكَ وَتَصْديقًا بِكِتَابِكَ وَوَفَا ءً بِعَهْدِكَ وَاتِّبَاعًا لِسُنَّةِ نَبِيِّكَ صَلَّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

Bismillahi wallahi ekber, Allah’ım! Sana inanıyoruz, kitabını tasdik ediyoruz, ahdine sadık kalıyoruz ve peygamberinin (sallallahu aleyhi ve sellem) sünnetine uyuyoruz. “Allah’ın adıyla… Allah en büyüktür. Allah’ım! Sana inanıyoruz, kitabını tasdik ediyoruz, ahdine sadık kalıyoruz ve peygamberinin sünnetine uyuyoruz…” Bundan sonra Kabe sola doğru hareket ettirilir ve insanlar onun etrafında dönmeye başlarlar. Hacer-i Esved’den başlayıp Hacer-i Esved’e geri dönen her bir daireye tavaf denir. Bir tavaf 7 tavaftan oluşur.

Tavaf boyunca erkeklerin sağ omuzları açıkta kalır, ilk üç turda erkekler güreşçiler gibi omuzlarını silkerek, canlı ve kasılarak yürürler.

Omuzları açmaya iztiba, hareketli bir şekilde yürümeye ise ramel denir. İztiba ve ramel yapmak sünnettir ve sadece ziyaret ve kudüm tavafında yapılır. Diğer tavaflarda yapılmaz. Tavaf hatimin arkasından yapılır. Başlangıçta Kâbe’den olup sonra dışarıda bırakılıp yarım ay şeklinde etrafı çevrilen yere hatim denir. Bu kısım Kâbe’den sayıldığı için tavaf dışarıdan yapılır. Kâbe’nin kapısında ve her köşesinde dualar okunur, salat u selam, tekbir ve tehlil okunur.

Kâbe’nin rükn adı verilen dört köşesi vardır. Hacer-i Esved’in bulunduğu rüknden sonra sağdan sola doğru Rükn-i Iraki, Rükn-i Şami ve Rükn-i Yemeni gelir. Rükn-i Yemeni’nin istimalini yapmakta bir sakınca yoktur. Diğer iki rükn yapılmaz. Hacer-i Esved’e her gidildiğinde mümkünse öpülür veya dokunulur. Mümkün değilse dokunulur. Sonra tekrar tavaf yapılır. Kâbe’nin etrafında 7 tur (7 tur) tamamlanınca Hacer-i Esved yapılarak tavaf tamamlanmış olur.

Bundan sonra eğer yer varsa Makam-ı İbrahim’de, yer yoksa Mescid-i Haram’ın uygun bir yerinde iki rekat tavaf namazı kılınır. Bu namaz farzdır. Birinci rekatta Kafirun suresi, ikinci rekatta İhlas suresi okunur.

Bu namaz, mekruh vakitlerin dışında da kılınır. Bu sebeple ikindi namazından sonra tavaf eden kimse, akşam namazını bekler. Akşam namazının farzından sonra tavaf namazını kılar ve ardından akşam namazının sünnetini kılar.

Allah Resulü (sav) bir hadisinde tavaf namazını kılanların bir köleyi azat etme sevabı ve mükafatını alacaklarını bildirmiştir. Tavaf namazını tamamladıktan sonra kişi Kabe’ye dönüp içten ve samimi bir şekilde dua etmelidir. Daha sonra, Zemzem kuyusuna gitmeli ve şu duayı okuduktan sonra su içmelidir:

“Allah’ım! Bize her türlü rızkı, rızkı, ilim ve şifayı ver…”

“Allah’ım, Senden bol rızık, faydalı ilim ve her türlü hastalıktan şifa isterim…”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*