0 (Sıfır) Doğal Sayısı Neden Çift Sayıdır

Yeni Haber Merkezi

Bu tür şüpheler ortaya çıktığında izlenecek yol oldukça standarttır: Hemen tanımlara geri döneceğiz. Çift sayının tanımı nedir? Bir n sayısının çift sayı olabilmesi için 2’ye bölündüğünde 0 kalanı bırakması gerekir. Elbette, n sayısının bir tam sayı olduğunu hatırlamak faydalıdır.

0 sayısı 2’ye bölündüğünde sonuç 0, kalan 0’dır. Dolayısıyla çift sayıdır. Daha da ileri gidebiliriz: 0 sayısının karesi de 0 olduğundan, çift sayıların karesi de çifttir; a.0=0 olduğundan, herhangi bir tam sayının bir çift sayıyla çarpımı çifttir ve çift sayılarla aynı özelliklere sahiptir.

Sayı olması size garip gelmiyorsa, çift sayı olmasının garip olduğunu neden anlamıyorsunuz?

Çift ve Tek Sayıların Bazı Özellikleri Sayı sistemlerine göre çift/tek sayılar Çift sayılara dayalı herhangi bir sayı sisteminde, bir sayının tek veya çift olması, ilk (birler) basamağının çift ya da tek olmasına bağlıdır: Ondalık sistemde yazılan bir sayının ilk (birler) basamağı: ▪ 0, 2, 4, 6 veya 8 ise, o sayı çifttir; ▪ 1, 3, 5, 7 veya 9 ise, o sayı tektir. İkili sistemde yazılan bir sayının ilk (birler) basamağı: ▪ 0 ise, çifttir. ▪ 1 ise, tektir. …, 2n-2, 2n, 2n+2, 2n+4… sayıları ardışık çift sayılardır. Tek sayılara dayalı herhangi bir sayı sisteminde, sayının rakamlarındaki rakamların toplamı, bir sayının çift mi yoksa tek mi olduğunu belirler. 2 sayısı hariç, tüm asal sayılar tektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*