Arşimet Prensibi Nedir Nerelere Bağlıdır

Yeni Haber Merkezi

Arşimet ilkesi, bir sıvı içindeki katı bir nesnenin, yerinden oynattığı sıvının ağırlığına eşit bir kaldırma kuvveti tarafından yukarı doğru itildiğini belirtir. Ünlü bir deneyde, Arşimet aynı kütledeki bir altın taç ve bir altın külçenin aynı miktarda suyu yerinden oynatması gerektiğini öne sürmüş ve bunu doğrulayamayınca, tacın saf altın olmadığını fark etmiştir.

Bilimsel Bir Terim Olarak Arşimet Prensibi:
Bir sıvının, sıvıya batırılmış bir cisme uyguladığı kaldırma kuvveti, cismin aynı hacimdeki sıvının ağırlığına eşittir. Bu kurala Arşimet ilkesi denir.

Kaldırma kuvveti hakkında en çok merak edilen unsurlardan biri de neye bağlı olduğudur. Ele alınan formül hesaplaması kapsamında, kuvvetin herhangi bir nesneyi etkileme açısından neye bağlı olduğu ön plana çıkar. Bu konu üzerinde matematiksel bir formül üzerinden düşünüldüğünde, kaldırma kuvvetinin aşağıdakilere bağlı olduğu söylenebilir.

– Sıvıya batan cismin hacmi artarsa ​​kaldırma kuvveti de artar.

– Ayrıca sıvının özgül ağırlığı arttıkça kaldırma kuvveti de artar.

– Yer çekimi ivmesi arttıkça kaldırma kuvveti de artar.

Genel olarak kaldırma kuvveti bu elemanlara bağlı olarak artar veya azalır. Yani bu durum cismin ağırlığı, hacmi ve ağırlığı ile sıvının özgül ağırlığına göre değerlendirilir. Bunların hepsi matematiksel formül kapsamında hesaplanır ve günümüzde birçok farklı alanda kullanılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*