Bebek ile ilgili Deyimler ve Anlamı

Yeni Haber Merkezi

Bebeklerle ilgili deyimler nelerdir? İçinde bebek kelimesi geçen deyimler nelerdir? Deyimleri açıklamaları ve anlamlarıyla derledik. S.

Deyimler bir dilin anlatım biçimlerini, o dili konuşan toplumun tarihini, yaşam tarzını, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini gösteren önemli ipuçları sağlar. Ayrıca deyimler hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Söylediklerimizi ilginç kılıyor. Çoğu zaman gerçek anlamlarından farklı bir anlama sahip olan, en az iki kelimeden oluşan kalıplaşmış kelimeler veya kelime grupları. Bazı deyimlerde asıl anlamlarından tamamıyla arındırılmamıştır. Yerine göre asıl anlamından alınabilir veya başka bir anlama gelebilir. Bunu cümledeki kullanılış şeklinden anlıyoruz.

Deyimleri ve atasözlerini karıştırmayın, ikisi de farklıdır. Atasözleri az sözle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş ve doğruluğuna inanılmış bir prensiptir (genel kural, kural). Deyimler kalıplaşmış ifade araçlarıdır. Cümle halindekiler dahi anlam birliği taşımamaktadır. Gerçek anlamlarını bulundukları cümleden alırlar; Aldıkları anlam değişmez bir kural değildir.

bebek gibi
1) çok güzel (kadın); 2) Bir bebeğe yakışacak şekilde: ‘Annesinin arkasında asılı duran bir bebek gibi çantasında mışıl mışıl uyurdu.’ -N. F. Kısakürek.

el bebeği gül bebeği
Nazlı, şımarık bir tavırla: ‘Sen varlıklı, terbiyeli bir ailenin, bebek gibi büyütülmüş çocuğusun.’ -H. Taner.

oyuncak bebek gibi
Çok güzel ama çoğunlukla soğuk ve donuk (kadın).

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*