Irak Basra Şehrin de Yaşamış İslam Alimleri

Yeni Haber Merkezi

ABDULLAH BİN AVN
Peygamberimizin dostlarını gören büyük azizlerdendir. Adı Abdullah bin Avn bin Ertabân el-Müzenî’dir. İbn-i Avn olarak da bilinir. Basra’da doğdu. Doğum tarihi bilinmiyor. Basra’da hadis uzmanı olarak şöhret buldu. 768 (H.151) yılında vefat etti.

Abdullah bin Avn, zamanının büyük alimleri arasında eğitim gördü. Hadis ilminde devrinin önde gelen alimlerinden biri oldu. Semame bin Abdullah bin Enes, Muhammed ibni Şirin, İbrahim en-Nehai, Ziyâd bin Cübeyr bin Hayve, Kasım bin Muhammed, Hasan-i Basri, Şa’bî, Mücahid ve diğerlerinden hadis rivayet etti.

Hadis öğrenmek için Mekke, Medine, Kufe, Basra ve daha birçok yeri gezdi. İmâm-ı A’meş, Dâvûd bin Ebî Hind, Süfân-ı Sevrî, Şû’be, Ebû Yahyâ el-Kattân, Abdullah ibni Mübârek, Vekî bin Cerrâh, Muâz ibni Muâz, Muhammed bin Abdullah el-Ensârî ve diğerleri, Hz. o. .

Büyük alim Kurrah (Allah ona rahmet etsin) şöyle buyuruyor:

“İbn Şirin’in takvasına, haramlardan, şüpheli şeylerden kaçınmasına hayrandık. Fakat Abdullah ibni Avn bize bunu unutturdu. “Bu konuda çok ileri bir seviyedeydi.”

Bikar bin Abdullah es-Sîrînî anlatıyor:

“İbn Avn’ın kimseyle dalga geçtiğini görmedim. Çünkü kendisi ve nefsiyle meşguldü. Gün geçtikçe olgunlaşıyor, tasavvufta giderek yükseliyor ve daha yüksek seviyelere ulaşıyordu.

Hazreti Abdullah bin Avn, her gün talebeleriyle birlikte sabah namazını kılar, kıbleye dönerek oturur ve kimseyle konuşmadan Allahü teâlâyı anardı. Bu durum güneşin doğuşuna kadar sürerdi. Öğrencileri de aynısını yapardı. Güneş doğduktan sonra yanlarına döner, ders vermeye ve öğüt vermeye başlardı.

Bir Zamanlar; “Akıllı bir insan hata yaptığında ne yapmalıyız?” diye soruldu. Dedi ki:

“Akıllı bir insanı yaptığı hatadan dolayı azarlamak doğru değildir. Çağımızda durum budur. “Kim birine zarar verirse, başkasından daha sert bir azar alır.”

Abdullah bin Avn boş ve faydasız şeylerden bahsetmez, insanların faydasına olan şeylerden bahsederdi. Bulunduğu her yerden çok hoş bir koku yayılırdı. Temiz ve güzel giyinirdi. Belirli zamanlarda kendini evine kilitler, sessizlik ve tefekkür içinde vakit geçirirdi. Yaptığı iyilikleri gizler, açığa çıkarmazdı. Anne ve babasına karşı çok iyiydi. Asla yemek yedikleri aynı kaptan yemek yemezdi. Bu nedenle kendisine: “Ey Allah’ın sevgili kulu, bunu neden yapıyorsun?” diye sordular. Cevap olarak şunları söyledi:

“Yediğim kaseden bir ısırık fark edeceklerinden, ben de farkına varmadan onu alıp yiyebileceğimden korkuyorum.”

Bir gün annesi aradı. Biraz sert cevap verdi. Daha sonra bu duruma çok üzüldü. Hemen oradan ayrıldı ve bu eyleminin kefareti olarak iki köleyi azat etti.

Müslümanlar bütün evlerde parasız yaşıyorlardı. Alacağı ücretin onlara fazla gelebileceğini düşünerek herhangi bir kira talep etmezdi. Akıllı bir adamdı ve asla kötü söz söylemezdi. Yaptığından pişman olmayan, aklı başında bir adamdı. Çok Kur’an okurdu ve cemaat toplantılarına katılırdı.

İbn Mus’ab’a; “Abdullah bin Avn hakkında ne diyorsun?” Denildiğinde;

“Yirmi dört yıl Avn’ın oğlunun yanında kaldım. Her şeye dikkat ettim. Onun her bakımdan dinimize uygun yaşaması sonucunda, meleklerin ona hiçbir hata yazmadığı kanaatine vardım.” diye yanıtladı.

Yahyâ el-Kattân da diyor ki;

“Avn oğlu Abdullah’ın üstünlüğü, insanlar arasında dünyayı en uzakta bırakmasından değil, dil sahibi olmasındandır. “Kendi dilini en fazla bilen insanlardan biridir.”

Onun için İbn Mübarek şöyle dedi; Onun gibi dua eden birini hiç görmedim.” dedi. Ravh isimli alimlerden biri şöyle buyurmuştur; “Ondan daha ibadet eden birini görmedim.” dedi.

Abdullah ibni Avn asla kızmazdı. Bir gün birisi onu kızdırmak istedi, ona döndü ve şöyle dedi; “Allah sana iyilik versin.” Cevap verdi ve dua etti.

Muhammed bin Fudale anlatıyor:

Peygamberimizi rüyada gördüm. “İbn Avn’u ziyaret edin. Çünkü Allahü teâlâ ve Resûlü onu çok seviyor.” dedi.

Bikar bin Abdullah es-Sirini bir gün oruç tuttuğunu, diğer gün ise tutmadığını söylüyor.

İbn Mübarek’e; “İbn Avn bu seviyeye nasıl yükseldi?” Sorulduğunda; “Gerçekle.” diye yanıtladı.

Abdullah ibni Avn vasiyetinde şöyle buyurmuştur;

“Ey kardeşlerim! Senin için üç şeyi seviyorum. “Gece gündüz Kur’an okuyun, cemaate katılın ve kötülüklerden kaçının.” dedi.

KAYNAKLAR

1) Hilyet-ül-Evliya; v.3, s. 37

2) Tezkiret-ül-Huffâz; v.1, s. 156

3) El-A’lam; c.4, s. 111

4) Tabakat-ül-Kübrâ; v.1, s.64

5) Tehzib-üt-Tehzib, c.5, s. 346

6) İslam Alimleri Ansiklopedisi; cilt 2, s.91

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*