Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Nedir Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir

Yeni Haber Merkezi

Rahim ağzı kanseri ya da tıbbi adıyla rahim ağzı kanseri, rahim ağzı (boyun) adı verilen rahimin alt kısmındaki hücrelerde meydana gelir ve dünyada en sık görülen jinekolojik kanserlerden biridir. Kadınlarda en sık görülen 14., kadınlarda ise en sık görülen 4. kanser türüdür.

Rahim ağzı, rahmin vajinaya bağlanan boyun şeklindeki kısmıdır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olan insan papilloma virüsünün (HPV) çeşitli türleri rahim ağzı kanserinin en yaygın biyolojik etkenidir.

Çoğu kadında virüse maruz kaldığında bağışıklık sistemi vücudun virüsün zarar görmesini engeller. Ancak küçük bir grup kadında virüs yıllarca hayatta kalıyor. Bu virüsler rahim ağzı yüzeyindeki bazı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesine neden olan süreci başlatabilir.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin en sık görülen belirtisi vajinal kanamadır. Vajinal kanama adet dönemleri dışında, cinsel ilişki sonrasında veya menopoz sonrası dönemde de meydana gelebilir. Bir diğer yaygın semptom ise disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrıdır. Olağandışı aşırı vajinal akıntı ve adet döngüsünün anormal şekilde bozulması rahim ağzı kanserinin erken belirtilerinden bazılarıdır.

İleri evrelerde anormal vajinal kanamaya bağlı olarak anemi gelişebilir ve hastalık tablosuna eklenebilir. Belirtilere alt karın, bacaklar ve sırtta devam eden ağrı eşlik edebilir. Oluşan kitle nedeniyle idrar yollarında tıkanıklık meydana gelebilir ve idrar yaparken ağrı ya da sık idrara çıkma gibi sorunlara neden olabilir. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu belirtilere istemsiz kilo kaybı da eşlik edebilir. Vajina içerisinde oluşan yeni bağlantılardan dolayı idrar veya dışkı geçişi meydana gelebilir. Sızdıran mesane veya kalın bağırsak ile vajina arasındaki bu bağlantılara fistül denir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*