Irak Biyare Şehrin de Yaşamış İslam Alimleri

Yeni Haber Merkezi

ŞEYH ABDÜLKÂDİR KANİ
Irak’ta büyüyen ebeveynlerden biri. Adı Abdulkadir bin Şeyh Abdurrahman’dır. Alimlerin hocası olarak meşhur oldu. 1863 (H.1280) yılında Kânîkeve’de doğdu. 1919 (H.1338) yılında Biyâre’de vefat etti. Hocası Şeyh Ömer Rızâüddin’in kabrinin yanına defnedildi.

Molla Abdulkadir genç yaşta ilim tahsiline başladı. Memleketinin önde gelen hocalarından Seyyid Kâk Ahmed, Molla Abdurrahmân, Molla Ahmed Nûdişî ve diğerlerinden tahsil ve diploma aldı. Kücekcermû’daki Seyyid Muhammed Saîd Medresesi’ne müderris olarak atandı. Bir süre sonra evliyalardan Şeyh Ömer Rıdâüddin ona haber göndererek Biyâre’ye gelip oradaki medresede ders vermesini istedi.

Bu haber üzerine Molla Abdülkadir, kendisine veda eden hocalarından özür dileyerek Biyâre’ye geldi. Biyâre Camii’nde ders vermeye başladı. Bu arada Şeyh Ömer Rıdâüddin’in manevi terbiyesi altında yetişti. Şeyh Ömer, kızı Fâtıma’yı Molla Abdülkadir ile evlendirdi. Molla Abdülkadir mücadele ve zühd icra etti. Ruhunu ıslah etmekle meşguldü.

Olgunluğa erişince hocası onu vekil olarak görevlendirdi ve Nakşibendi yolunun adabını insanlara öğretmekle görevlendirdi. Böylece Molla Abdülkadir iki nimetle şereflendi: ilim ve tasavvuf. Duası kabul oldu ve güzel davranışlarıyla meşhur oldu. Onun sohbetlerinden ve derslerinden pek çok alim ve evliya yetişmiştir.

Yetiştirdiği büyük alimler arasında Irak Müftüsü Şeyh Kâsım Kıysî, Molla Fettah Hattî, Molla Nasûh Kerkükî, Molla Abdullah Abîdî, Molla Muhammed Saîd Abîdî, Molla Abdurrahîm ve diğerleri yer almaktadır.

KAYNAKLAR
1) Ulemaünâ fî Hidmet-il-İlmi Ved’dîn; s.308

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*