Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedenleri Nelerdir

Yeni Haber Merkezi

Rahim ağzı kanseri, bu bölgedeki sağlıklı hücrelerin DNA’sında meydana gelen mutasyonlar sonucu ortaya çıkar. Sağlıklı hücreler belli bir döngü içerisinde bölünerek hayatlarını sürdürürler ve zamanı geldiğinde yerlerini genç hücreler alır. Mutasyonlar sonucunda bu hücre döngüsü bozulur ve hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlar. Anormal hücre artışı, kitle veya tümör adı verilen yapıların oluşmasına neden olur. Bu oluşumlar agresif bir şekilde büyüyerek diğer çevre ve uzak vücut yapılarını istila edecek şekilde kötü huylu ise kanser olarak adlandırılır.

İnsan papilloma virüsü (HPV), rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık %99’unda bulunur. HPV cinsel yolla bulaşan bir virüstür ve genital bölgede siğillere neden olur. Oral, vajinal veya anal cinsel ilişki sırasında cilt teması sonrasında bireyler arasında yayılır. Birçoğu düşük riskli kabul edilen ve rahim ağzı kanserine neden olmayan 100’den fazla farklı HPV türü vardır. Kanserle ilişkili olduğu tespit edilen HPV tiplerinin sayısı 20’dir. Rahim ağzı kanseri vakalarının %75’inden fazlası, sıklıkla yüksek riskli HPV tipleri olarak adlandırılan HPV-16 ve HPV-18’den kaynaklanmaktadır. Yüksek riskli HPV tipleri rahim ağzı hücre anormalliklerine veya kansere neden olabilir.

Ancak rahim ağzı kanserinin tek nedeni HPV değildir. HPV’li kadınların çoğunda rahim ağzı kanseri gelişmez. Sigara içme, HIV enfeksiyonu ve ilk cinsel ilişki yaşı gibi diğer bazı risk faktörleri, HPV’ye maruz kalan kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığını artırır. Bağışıklık sistemi normal çalışan bir kişide HPV enfeksiyonu yaklaşık 2 yıl gibi bir sürede vücut tarafından kendiliğinden yok edilebilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*