Kâğıt ile Başlayan Deyimler ve Anlamları

Yeni Haber Merkezi

Kağıt ile ilgili cümleler nelerdir? İçinde kağıt kelimesi geçen deyimler nelerdir? Deyimleri açıklamaları ve anlamlarıyla derledik.

Deyimler bir dilin anlatım biçimlerini, o dili konuşan toplumun tarihini, yaşam tarzını, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini gösteren önemli ipuçları sağlar. Ayrıca deyimler hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Söylediklerimizi ilginç kılıyor. Çoğu zaman gerçek anlamlarından farklı bir anlama sahip olan, en az iki kelimeden oluşan kalıplaşmış kelimeler veya kelime grupları. Bazı deyimlerde asıl anlamlarından tamamıyla arındırılmamıştır. Yerine göre asıl anlamından alınabilir ya da başka bir anlama gelebilir. Bunu cümledeki kullanılış şeklinden anlıyoruz.

Deyimleri ve atasözlerini karıştırmayın, ikisi de farklıdır. Atasözleri az sözle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş ve doğruluğuna inanılmış bir prensiptir (genel kural, kural). Deyimler kalıplaşmış ifade araçlarıdır. Cümle halinde olanlar bile anlam birliği taşımazlar. Gerçek anlamlarını bulundukları cümleden alırlar; Aldıkları anlam değişmez bir kural değildir.

(Bir iş) kağıt üzerinde kalmak
1) Yapılması planlandığı halde yapılmaması; 2) Kararın verilmiş olmasına rağmen uygulanmaması.

(Birinin) yüzünün kağıt gibi olması
kansız ve solgun olmak: ‘Babuş da uyandı, yatağa oturdu. ‘Korkudan yüzü kağıt gibi.’ -P. Safa.

kaba kağıt
Övünen veya gösterişli bir tavır sergileyen birini tanımlamak için kullanılan argo bir ifadedir; ‘birisi sizin tavrınıza değer veriyor gibi görünüyor’ anlamına gelir.

kağıdı aç
Oyun kartlarını oyunculara dağıttıktan sonra kozun yüzünü çevirin.

kağıt ve kaleme sarılmak
hemen yazmaya başlamak için: ‘Partinin kurulacağını duyunca eline kağıt kalem aldı ve berbat bir telgraf yazdı.’ -YZ Ortaç.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*