Bakara Suresi 27 Ayet Tefsiri Meali ve Arapça Yazılışı

Yeni Haber Merkezi

Medine döneminde inmiştir. Kur’an-ı Kerim’in en uzun suresidir ve 286 ayettir. İsim, 67-73. ayetlerde “bakara (sığır)” Kelimesinden alır. Surede İslam hukukunun ana konularına ilişkin pek çok hüküm yer almaktadır.

Bakara Suresi 27. Ayetinin Yazılışı

Allah’ın ahdini, ahdinden sonra bozanlar, Allah’ın birleştirilmesini emrettiği şeyleri kesenler ve yeryüzünde bozgunculuk yapanlar işte bunlardır, onlar hüsrana uğrayanlardır

Bakara Suresi 27. Ayet Anlamı

Allah’ın vaadini pekiştirdikten sonra bozanlar, Allah’ın birleştirilmesini emrettiği şeyleri ayıranlar ve yeryüzünde bozgunculuk çıkaranlar; Sonunda zarar görecek olanlar yalnızca bunlardır.

Bakara Suresi 27. Ayetin Tefsiri

Allah’ın emrine karşı gelip isyan yolunu seçenlerin kötü ahlak ve davranışlarına dair üç önemli örnek zikredilir:

1. Allah’a verdikleri sözden dönerler. Bu söz ya insanların özündeki ilahi soru olan “elestu birabbicum” (Ben senin Rabbin değil miyim?) sonsuzluktaki cevabıdır ve kutsal meclisin “evet!” (A’raf 7/172), Allah’ı Rab olarak tanıyıp O’na ibadet etmeyi içeren vaat veya dünya hayatındaki çeşitli ilişkilerde Allah’ı şahit tutarak ve O’nun adını anarak verdikleri sözlerdir. Münafıkların ve onlarla aynı özellikleri paylaşan diğer kişilerin alışkanlıklarından biri de verdikleri sözleri tutmamalarıdır.

2. “Allah’ın birleştirilmesini emrettiği şeyleri” parçalamak. Bazı müfessirler tarafından bu ifadenin “birleştirilmesi emredilen” kısmı, akrabalarla ilişkiler (sıla-i rahim) ve karı-kocanın barışması gibi özel ilişkilere ayrılmaktadır. Doğru olan bunu daha geniş bir bağlamda ele alıp anlamaktır. Yüce Allah, bütün dinlerin, peygamberlerin, kitapların ve insanlığın tevhit anlayışı ve inancı çerçevesinde birleştirilmesini emretmekte; Bir arada olmaları gerekirken, ayrışan, parçalananların bir araya getirilip birleşmesini istiyordu; Her nesnenin, her insanın olması gerektiği yerde olmasını, hak ettiğini bulmasını istiyordu. Fesatçılar (fesatçılar) ve günahkarlar (günahkarlar, zalimler) onları parçalamakla, ayırmakla meşguller.

3. “Yeryüzünde bozgunculuk yapmak” ve bozgunculuk yapmak. Tarih boyunca yeryüzündeki maddi ve manevi düzeni bozan, çevreyi kirleten, huzursuzluk, acı ve felaketlere sebep olanlar genellikle inkarcılar, ahlaksızlar, zalimler ve günahkarlar olmuşlardır. Her günah (Allah’ın yasakladığı, yapanları cezalandıracağını bildirdiği her şey) aynı zamanda bir kötülüktür, bir bozgundur, yeryüzündeki denge ve düzenin bozulmasıdır. Amaçları ne olursa olsun, sonunda Allah’ı bırakıp nefse ve şeytana hizmet eden günahkarların zarar göreceğine şüphe yoktur; Çünkü onlar, hayat sermayesiyle fani dünyayı satın aldılar ve sonsuz mutluluktan mahrum kaldılar.

Kaynak: Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 1 Sayfa: 93-94

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*