Atom Nedir Örnek – Secdem / Bir Dünya İçerik

Yeni Haber Merkezi

Atom veya parçacık, bilinen evrendeki tüm maddelerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom, Yunanca “bölünmez” anlamına gelen “atomos” sözcüğünden türemiştir. Atomus kelimesini ilk türeten kişi M.Ö. 440’larda yaşayan Demokritos’tur.

Atom Tanımı:

Atom temel bir maddedir. (Madde, fiziksel olarak dokunulabilen her şeydir.) Evrendeki her şey (enerji hariç) maddeden, evrendeki her şey de atomlardan yapılmıştır. Atomlar maddenin temel birimleri ve elementlerin tanımlayıcı yapısıdır. “Atom” terimi Yunanca bölünmez sözcüğünden gelmektedir, çünkü bir zamanlar atomların evrendeki en küçük ve bölünmez şeyler olduğu düşünülürdü.

Atomik Örnekler:

Periyodik tabloda listelenen herhangi bir element belirli atomlardan oluşur. Hidrojen, helyum, oksijen ve uranyum atom türlerine örnektir. Bazı maddeler atomdan daha küçük veya daha büyüktür. Tipik olarak dikkate alınmayan kimyasal türlerin örnekleri arasında atomların bileşenleri olan parçacıklar yer alır: protonlar, nötronlar ve elektronlar

Moleküller ve bileşikler atomlardan oluşur ancak kendileri atom değildir. Molekül ve bileşiklerin örnekleri arasında tuz (NaCl), su (H20 dahil) ve metanol (CH20H) yer alır. Elektrik yüklü atomlara iyon denir. Bunlar hala atom türleridir. Monoatomik iyonlar H+ ve O2’yi içerir. Ayrıca atom olmayan moleküler iyonlar da vardır (örn. ozon, O3-).

Bir Bilim Terimi Olarak Atom:
Bir elementin tüm özelliklerini taşıyan en küçük parçası, yapısal birim.

Bir Fizik Terimi Olarak Atom:
Bir elementin tüm özelliklerini taşıyan en küçük birim element. Bir atom, bir çekirdek ve onu çevreleyen bir elektron bulutundan oluşur.

Bir Fizik Terimi Olarak Atom:
Bir elementin tüm özelliklerini taşıyan en küçük birim element. Bir atom, bir çekirdek ve onu çevreleyen bir elektron bulutundan oluşur.

Kimya Terimi Olarak Atom:
Bir elementin tüm kimyasal özelliklerini gösteren en küçük parçasıdır. Maddenin temel yapı taşı. (O, H, C, P gibi)

Biyolojik Bir Terim Olarak Atom:
Elementin kimyasal özelliklere sahip en küçük kısmıdır. Çekirdeğin etrafında belirli bir yörüngede dönen proton, nötron ve elektronlardan oluşur.

Beden Eğitimi ve Spor Dönemi Olarak Atom:
Kimyasal olarak elementin özelliklerini taşıyan en küçük parçacık. Toz, cevher.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*