Bilimsel Bir Terim Olarak Arıtma:
Atık su veya gazların yabancı maddelerden (kirleticilerden) temizlenmesi işlemine arıtma denir.
Mutfak Terimi Olarak Rafinelik:
Arındırmak veya rafine etmek. Baharatları, et sularını, eritilmiş tereyağını vb. arıtmak.
Dericilik Terimi Olarak Rafinasyon:
Derinin işlenmesi sırasında ve ona uygulanan tüm işlemler sonunda oluşan atık ve işe yaramayan malzemelerin, çevreye zarar vermeden kanallar vasıtasıyla uzaklaştırılmasıdır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Terimi Olarak Arıtma:
Atık su veya gazların kirleticilerden arındırılması işlemlerinin tümü.
Fiziksel Arıtma İşlemleri:
Fiziksel arıtma, atıksu içerisindeki kirleticilerin fiziksel özelliklerinden yararlanılarak herhangi bir kimyasal madde veya mikroorganizma ilavesi yapılmaksızın, katı-sıvı veya sıvı-sıvı fazların yoğunluk farkından ayrıştırılması işlemidir. Bu amaçla kullanılan ekipmanlar; ızgara ve elekler, kum ve yağ ayırıcılarıdır. Genelde fiziksel arıtma tesisleri biyolojik veya kimyasal arıtma tesislerinin başlangıcında kullanılır. Bu şekilde atıksu içerisindeki kirleticilerin bir kısmının uzaklaştırılması mümkün olacaktır. Kimyasal veya biyolojik arıtma tesislerinin başlangıcında kurulan fiziksel arıtma tesisleri hem ana arıtma sistemine gelen kirlilik yükünü azaltacak, hem ana arıtmada bulunan boru, vana vb. ekipmanların hasar görmesini önleyecek, hem de ana arıtma tesisinin işletme maliyetlerini düşürecektir.
Biyolojik Arıtma Prosesleri:
Biyolojik arıtma prosesleri aerobik ve anaerobik arıtma olarak sınıflandırılabilir. Aerobik arıtma, hava içeren ortamlarda gerçekleştirilen arıtma prosesidir. Aerobik arıtma uygulamaları şunlardır; Aktif Çamur, Biyofilm, Stabilizasyon Tankları, Havalandırmalı Lagünler. Anaerobik arıtma, havasız ortamlarda gerçekleştirilen arıtma prosesidir. Uygulamaları Sürekli Karışık Reaktörler, Anaerobik Filtreler ve Akışkan Yatak sistemleridir. En yaygın aerobik biyolojik arıtma uygulaması aktif çamur prosesidir. Aktif Çamur prosesleri şunlardan oluşur; Ön Çökeltme Tankları, Havalandırma Tankları, Son Çökeltme Tankları ve Dezenfeksiyon ünitesi. Dezenfeksiyon prosesi, atık su arıtma tesisi çıkışındaki bakteri ve virüslerin alıcı ortama verilmeden önce yok edilmesi işlemidir.
Biyolojik Arıtma
Hızlı nüfus artışı ve sanayileşme sonucu oluşan atık su miktarı doğanın emebileceği miktarı aşmış ve alıcı ortamları kirlenme tehlikesine maruz bırakmıştır. Doğadaki ekolojik dengeyi olumsuz etkileyebilecek ve diğer yararlı kullanımları engelleyebilecek bu durumu önlemek için atık suyun bertaraf edilmeden önce arıtılması gerekli hale gelmiştir. Atık suların nitelikleri kaynaklarına göre önemli ölçüde değişmekte ve arıtma yöntemleri de bu farklılıklara göre değişmektedir. Genellikle atık suyun %99’undan fazlası sudan oluşur ve geriye kalan kısmı sadece kirleticilerden oluşmaktadır. Kirleticiler suda çözünmüş veya katı madde olarak askıda bulunabilir. Bu maddeleri gidermek için kullanılabilecek arıtma yöntemi de özelliklerine göre değişmektedir. Örneğin organik kirleticileri gidermek için en etkili yöntemin “biyolojik arıtma” olduğu söylenebilir. Biyolojik arıtma, atık sudaki askıda veya çözünmüş organik maddelerin bakteriler tarafından parçalanarak, çökelebilen biyolojik floklarla sıvı içinde kalan veya gaz olarak atmosfere kaçan sabit inorganik bileşiklere dönüştürülmesidir. Biyolojik arıtmanın özü, doğadaki organik kirleticileri yok etmek ve bunları çevrede ve optimum koşullarda tekrarlamak için gerçekleşen biyoflokülasyon ve mineralizasyon süreçlerini kontrol etmektir. Böylece doğadaki reaksiyonlar hızlandırılır ve daha güvenli bir ortamda daha kısa sürede gerçekleştirilir.
Biyolojik arıtma sistemleri farklı şekillerde sınıflandırılabilir. Ortamda oksijen bulunmasına bağlı olarak aerobik ve anaerobik olarak sınıflandırılan bu sistemler, sistemde kullanılan mikroorganizmaların durumuna bağlı olarak askıda ve sabit film (biyofilm) prosesleri olarak da sınıflandırılabilir.
Biyolojik Arıtmanın Amacı
Biyolojik arıtmanın amacı, atık suda pıhtılaşma yoluyla çökmeyen kolloidal katıları uzaklaştırmak ve organik maddeyi stabilize etmektir. Evsel atık su arıtımında, organik madde içeriğine ek olarak, azot ve fosfor gibi besin maddeleri de biyolojik arıtmada uzaklaştırılır. Birçok durumda, toksik olabilecek eser miktarda organik maddeyi uzaklaştırmak da önemlidir. Tarım alanlarından dönen suda önemli olan azot ve fosforun arıtımı kritiktir. Endüstriyel atık sular için, organik ve inorganik bileşiklerin arıtımı önemlidir. Bu bileşiklerin birçoğunun mikroorganizmalar üzerinde toksik etkileri olduğundan, genellikle özel zaman ön arıtımı gerekebilir.
Biyolojik Arıtmada Mikroorganizmaların Rolü
BOİ’nin uzaklaştırılması, çökelmeyen kolloidal katıların koagülasyonu ve organik maddelerin stabilizasyonu başta bakteriler olmak üzere çeşitli mikroorganizmalar tarafından gerçekleştirilir.
Mikroorganizmalar kolloidal ve çözünmüş karbon organik maddeleri çeşitli gazlara ve yeni hücrelere dönüştürerek kullanırlar. Hücre dokusunun özgül ağırlığı sudan daha yüksek olduğundan, çökeltme yoluyla saf sudan ayrılır.
Sistemdeki bakteriyel performans, kapasite artışı, hava sıcaklıklarındaki değişimler, filamentli türler gibi istenmeyen türlerin üremesi, ekipman arızaları, değişen pH, tuzluluk, yüksek yağ, bakteriler üzerinde toksik etki yaratabilecek klorlu bileşikler veya ağır petrokimyasal organiklerin biyolojik arıtma tesisine girişinin kontrol edilememesi gibi her türlü işletme probleminden hızla etkilenir.
Gelişen biyoteknoloji artık bu sektörü rahatlatıyor. Artık tesisleriniz, her sektörün riskli girdilerine ve genel işletme sorunlarına karşı özel dirençli ve bakteri türleri ve katkı maddeleri ile harmanlanarak üretilen hazır bakteri kültürleri ile atık su arıtma tesislerinin biyolojik arıtımlarında kullanılmak üzere işletilebilir ve üreteceğiniz bu çok daha kaliteli biyokütle sayesinde tesislerinizin kalite ve süreklilik açısından verimliliğini garanti altına alabilirsiniz.
Kimyasal Arıtma Prosesleri:
Suda çözünmüş ve askıda katı maddelerin çökelmesini ve dolayısıyla sudan uzaklaştırılmasını sağlayan kimyasal arıtma tesislerinde, atık suya uygun pH aralığında kimyasal maddeler eklenir. Kimyasal arıtma proseslerinde çökelme işlemini sağlayan bu kimyasal maddelere koagülant denir. Kimyasal arıtma prosesinin üniteleri, atık suyun uygun pH aralığına getirildiği nötralizasyon bölümü, çökelmeyi sağlayan kimyasal maddelerin atık suya eklendiği koagülasyon bölümü ve koagülant eklenmiş atık suyun uygun hızda karıştırılarak flok ve çökelme oluşumunun sağlandığı flokülasyon bölümüdür.
Bir yanıt bırakın