Armatür Nedir Ne İş Yapar ve Çeşitleri Nelerdir

Yeni Haber Merkezi

Bir Bilim Dönemi Olarak Armatür:
Sabit bir manyetik alanda döndürülebilen bir bobin.

Yapı-Dekorasyon Dönemi Olarak Armatür:
1. Aydınlatma tesisatında priz, kordon, glob gibi bir bütün oluşturan parçalar.
2. Vana, musluk, ayna, batarya gibi tesisatta bütünü oluşturan parçalar.

Bir Sanat Dönemi Olarak Armatür:
Bir malzemenin daha dayanıklı ve sağlam olması için içine yerleştirilen demir takviye.

Armatür nedir ve ne işe yarar?
Bir veya daha fazla elektrikli ışık kaynağını ve çalışması için gerekli tüm parçaları içeren aydınlatma ünitesine armatür denir. Aydınlatma armatürleri, ışık kaynakları ve diğer ekipmanlara gerekli korumayı sağlar ve ışık dağılımını kontrol eder.

Armatür nedir ve çeşitleri
Armatürler avantajlarından dolayı son yıllarda daha sık kullanılmaya başlanmıştır. Armatürlerin kullanım oranı arttıkça farklı yapı ve özelliklere sahip aydınlatma armatür çeşitleri ortaya çıkmaya başladı. Ayrıca kullanıcının farklı alanlarda istediği ışıktan faydalanabilmesi için farklı yapı ve özelliklere sahip aydınlatma armatür çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır.

Günümüzde kullanılan bazı aydınlatma armatür çeşitleri şunlardır;

A Tipi Çubuk (Sarkıt) Armatür: Yaklaşık 25-30 cm çapında, opal cam küre ve sarkıtlı, tercihen 150 cm uzunluğunda alüminyumdan yapılmıştır. B1 Tipi Tavan Armatürü: 25-30 cm civarında opal cam kürecikli armatür çeşididir. B2 Tipi Tavan Armatürü: Alüminyumdan üretilmiş, kayar tutuculu, 0,50 mm kalınlığında DKP sac gövdeli, 25-30 cm civarında opal cam küreli armatür çeşididir. C Tipi Porselen Taban Armatür: 16-21,5 cm çapında, opal cam kürecikli, kauçuk contalı ve vidalı duvar veya tavan armatür çeşididir. E Tipi Çelik Tel Kafesli Su Geçirmez Armatür: Adından da anlaşılacağı gibi üzerinde çelik tel kafes bulunan, camı, lastik contaları ve özel alüminyum tabanı olan armatür çeşididir. Tavan ve duvar olmak üzere iki farklı tipte de üretilmektedir. G Tipi Çift Taban Çubuklu (Sarkıt) Armatür: Yapı olarak Tip A ile aynı olup tek farkı G Tipinin iki soketli olmasıdır. H Tipi Atölye Armatürü: 40 cm çapında, 1 mm sacdan üretilmiş, emaye fırın boyalı, kontak iticili, soket baskı yaylı, porselen soketli armatür çeşididir. Gerektiğinde kondansatör, balast, çubuk ve cam takılabilir. Asma Tavan Armatürü: Yapısında fitil, priz ve rozet bulunan tavan armatür çeşididir. L Tipi Su Geçirmez Armatür: Gövdesi döküm veya alüminyumdan yapılmış, opal cam veya şeffaf küreli ve kauçuk contalıdır. Avize Armatür: Sarkıt uzunluğu 60-80 cm arasında değişmektedir. Metal kulplu ve porselen tutuculudur. N1 tipi tek kollu, N2 tipi iki ve üç kollu, N3 tipi ise 4 ve 5 kolludur. O Tipi Aplik Armatür: Yapısında metal kol, opal cam küre ve porselen duydan oluşmaktadır. Projektör Armatürleri: Cephe aydınlatmalarında, şantiyelerde ve otoparklarda kullanılan armatür çeşitleridir. Acil Aydınlatma Armatürleri: Yerleşim alanlarına ilişkin bazı standartlar bulunmaktadır. Elektrik kesilse bile en az 1 saat daha parlayabilir. Bazı aydınlatma armatürleri türleri bu şekildedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*