Medine döneminde inmiştir. Kur’an-ı Kerim’in en uzun suresidir ve 286 ayettir. İsim, 67-73. ayetlerde “bakara (sığır)” Kelimesinden alır. Surede İslam hukukunun ana konularına ilişkin pek çok hüküm yer almaktadır.
Bakara Suresi 22. Ayetinin Yazılışı
Bakara Suresi 22. Ayet Anlamı
Rabbiniz, yeri sizin için döşek, göğü de bina yapandır. O, gökten su indirdi ve onunla birlikte size rızık olarak çeşitli meyveler çıkardı. O halde bile bile O’na ortak koşmayın.
Bakara Suresi 22. Ayetin Tefsiri
Cenâb-ı Hak, kullarını yaratıp kendi hallerine bırakmadı; Yaratılış gayesine doğru ilerleyebilmeleri için maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamış; Yani bu ihtiyaçları karşılayacak bir evren düzeni kurmuş ve “kayyum” isminin tecellisi olarak bu düzeni bir an bile ihmal etmeden korumuş, uygulamış ve denetlemiştir. Yeryüzünü insanların burada yaşaması, dinlenmesi, huzur bulması ve üretmesi için uygun hale getirmiştir.
Dünyanın her noktasından yukarıya doğru bakıldığında görünen ve görünmeyen tüm mesafelerin ve yaratılan varlıkların bir kısmı “gök”tür (bkz. 29. ayetin tefsiri). Uzayda sağlam, ince, dengeli ve bilge bir düzen ve yapı yaratılmıştır. Bu yapı hem dengeyi sağlar hem de yeryüzündekilerin gök cisimlerinden ve gökyüzünde olup bitenlerden zarar görmesinden korunmasını sağlar. İnsanlara verilen bilgi edinme ve bilgiden yeni bilgilere ulaşma yeteneğinin doğru kullanılması halinde, yaratıcı olan Allah’ın varlığına ve birliğine kolaylıkla ulaşmak mümkündür. İnsanın elindeki (potansiyel) bu bilgiye rağmen, Allah’a ortak koşması, O’nun dışında başka varlıklara ibadet etmesi veya itaat etmesi, her şeyin kendiliğinden ve tesadüfler sonucunda meydana geldiğine inanması, “bilerek şirk ve inkar” sayılır. . Çünkü bu inanç ve anlayış (inkar ve şirk), insanın tabiatına ve tabiatına (potansiyel bilgi) aykırıdır.
Kaynak: Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 1 Sayfa: 86
Bir yanıt bırakın