Irak Ahmedberende Şehrin de Yaşamış İslam Alimleri

Yeni Haber Merkezi

HEMŞİRELİK
Iraklı azizden. Adı Ma’rûf bin Abdurrahmân bin Abdülkâdir Nerkisecârî’dir. 1863 (H.1280) yılında Nerkisecâr’da doğdu. 1912 (H.1331) yılında Süleymaniye’de vefat etti. Cenazesi Ahmed Berende’ye getirilerek caminin yakınına defnedildi.

Ma’rûf Nerkisecârî okuma çağına gelince ilk olarak Kur’an-ı Kerim’i ezberledi. Arapça öğrendi ve ilk okunması gereken kitapları okudu. Halepçe’de Câmi-i Kebîr’de Şeyh Mahmud Müftüsü’nün yanında okudu. Daha sonra Devletava’ya giderek bir süre bilimle uğraştı. Daha sonra Halepçe’ye dönerek eski hocası Müftü Şeyh Mahmud’dan diplomasını aldı.

Ma’rûf Hazretleri faziletli bir insandı. Şeyh Mustafa’nın kızı Aişe Hanım ile evlendi. Muhammed adında bir oğlu vardı. Bu oğul dokuz yaşına geldiğinde bir mezrada yılan ısırması sonucu öldü.

Şeyh Ma’rûf Hazretleri bir süredir göz ağrısı çekiyordu. Bunun üzerine Biyâre’ye gitti. Orada Şeyh Ömer Ziyâüddin’den bereket diledi. Onun öğrencisi oldu ve manevi eğitimi altına girdi. Kısa zamanda manevi ilimlerde yükseldi. Dünya işlerinden emekli oldu. Öğretmeninden insanlara rehberlik etmek için izin aldı ve memleketi Nerkisecar’a döndü. Orada insanları manevi açıdan eğitmeye ve güzel ahlakı öğretmeye başladı.

Bir süre sonra Hazreti Ma’rûf’un eşi Aişe Hanım vefat etti. Bunun üzerine Hazret-i Ma’rûf, hocası Ömer Ziyâüddin’in emri üzerine Şeyh Muhammed Sûlî’nin kızı Fâtıma Hanım ile evlendi. Allahü teâlâ, bu evlilikten ona salih çocuklar ihsan etti.

Hocası Şeyh Ömer Efendi, Ahmed Berende’de bir cami ve medrese yapılmasını istedi ve ona orada kalıp ilim öğretmesini söyledi. Hazreti Şeyh Ma’rûf, hocasının emriyle Ahmed Berende’ye yerleşerek orada ve başka yerlerde medreseler yaptırdı. Oraya profesörler atadı ve bilginin öğrenilmesine ve yayılmasına büyük katkı sağladı.

KAYNAKLAR

1) Ulemaünâ fî Hidmet-il-İlmi Ved’dîn; s.587

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*