Kira ile Başlayan Deyimler ve Anlamları

Yeni Haber Merkezi

Kira ile ilgili deyimler nelerdir? İçinde “Kira” kelimesi geçen ve anlamlarında “Kira” kelimesi geçen deyimler nelerdir? “Kira” deyimlerini açıklamaları ve anlamlarıyla derledik. Secdem.net

Deyimler, bir dilin ifade biçimlerini, o dili konuşan toplumun tarihini, yaşam biçimini, geleneklerini ve çeşitli özelliklerini gösteren önemli ipuçları sağlar. Deyimler ayrıca hem yazılarımıza hem de konuşmalarımıza derinlik katar. Söylediklerimizi ilginç kılarlar. Genellikle gerçek anlamlarından farklı bir anlama sahip olan en az iki kelimeden oluşan formül sözcükler veya kelime grupları. eş anlamlılar. Bazı deyimlerde, orijinal anlamlarından tamamen soyulmamışlardır. Duruma bağlı olarak orijinal anlamlarından alınabilirler veya farklı bir anlama sahip olabilirler. Bunu bir cümlede kullanılma biçimlerinden anlarız.

Deyimler ve atasözlerini karıştırmayın, farklıdırlar. Atasözleri az kelimeyle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Söyledikleri denenmiş ve doğru bir özdeyiştir (genel kural, kural). Öte yandan deyimler basmakalıp ifade araçlarıdır. Cümle biçiminde olanlar bile bir anlam birliği taşımaz. Gerçek anlamlarını içinde bulundukları cümleden alırlar; ve aldıkları anlam değişmez bir kural değildir.

Ağzınızdan kira istemek
Söylemesi beklenen şeyi söylemekten çekinmek.

Ağzını kiraya ver
Kendini ilgilendiren bir konu hakkında fikir belirtmemek.

Ayağınıza kira istemek
Gelmekte çekingen ve tembel olmak.

Dilinizde kira istemek
Ağızdan kira istemek.

Kiralanmak
Kira karşılığında verilecek.

Kiralık bir evde yaşamak
Kiralık bir yerde yaşamak: ‘Biz Kudüs’te kiralık bir yerde yaşıyoruz.’ -f. R. Atay.

Kiralamak
Kiralamak, kiraya vermek: ‘Kızlarının eğitim masraflarını en azından karşılayabilmek kaygısıyla üst kattaki odalardan birini kiraya vermeyi düşünmüşler.’ -k. Bilbaşar.

Orta katı kiraya vermek
Hamile kalmak için kullanılan argo bir terim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*