Polar olmayan bağ veya polar olmayan kovalent bağ, aynı türdeki iki ametal atomu arasında oluşan bir kovalent bağ türüdür.
Bu şekilde oluşan moleküllere element molekülleri denir. Bu moleküllerde paylaşılan elektronlar her iki atom çekirdeği tarafından eşit şekilde çekilir. Çünkü nükleer yükler aynıdır. Apolar bağ, polar olmayan bağ anlamına gelir. Örneğin, O2, N2, H2 molekülleri aynı tip atomlardan oluşan diatomik moleküllerdir ve bu atomlar arasındaki bağ apolar kovalent bağdır.
Bir Bilim Terimi Olarak Polar Olmayan Kovalent Bağ:
Aynı cins ametal atomları arasında oluşan kovalent bağdır.
Kimya Terimi Olarak Polar Olmayan Kovalent Bağ:
Aynı iki atom arasındaki paylaşılan elektronlar her iki atom tarafından eşit olarak çekildiğinden, polarizasyon oluşmaz. Bu tür kovalent bağlara polar olmayan kovalent bağlar denir.
Kutup: kutup
Kutup: kutupsal
Kutupsuz: kutupsuz
Polar Olmayan Kovalent Bağların Örnekleri Nelerdir?
Apolar kovalent bağlar polar olmayan bağlar olarak da adlandırılır. Molekülleri aynı atomlardan oluşmasına rağmen genellikle diatomik bir yapıya sahip oldukları öne çıkar. Bu konuda öne çıkan ve ifade edilen birçok farklı örnek vardır.
– N2
– H2
– O2
Yukarıda verilen örnekler ile atomları arasındaki bağ Non-Polar Kovalent Bağı olarak ifade edilir. Polaritesi olmayan, yani polar olmayan bir bağ olarak ön plana çıkarlar. Yani aynı tip ametal atomların bir araya gelerek oluşturduğu bir yapı olarak tanımlamak mümkündür. Özellikle taşıdığı görevler ve özellikler bakımından kimya açısından önemli bir yere sahiptir. Maddilik açısından birçok farklı yapıda bulunduğunu söylemek mümkündür.
Bir yanıt bırakın