Apoenzim Nedir Ne İşe Yarar

Yeni Haber Merkezi

Bilimsel Bir Terim Olarak Apoenzim:
Koenzim olmadan aktivite gösteremeyen enzimin protein kısmıdır.

Biyoloji Terimi Olarak Apoenzim:
1-Enzimin protein kısmıdır. Tam fonksiyonel bir enzim haline gelebilmesi için belirli bir koenzim gerekir.

2-Enzimin aktif enzimi oluşturmak üzere koenzimle birleşen inaktif protein kısmı.

Ne işe yarar?
Apoenzimler, enzimlerin protein kısımlarıdır. Sıvılara ve ısıya duyarlıdırlar. Diyaliz edilemezler. Apoenzimler sayesinde enzimler çeşitlidir. Bunlar inaktif enzimlerdir. Amino asitlerin sayısı ve sırası, enzimlerin apoenzim kısmıyla ilişkilidir. Apoenzim kısmı, enzimin türünü ve etkileyeceği maddeyi belirler.

Apoenzimler, Tek başlarına tepkimeyi sağlayamazlar, sadece koenzimlerle bir araya gelerek ve aktif hale gelerek tepkimeye girebilirler. Benzer şekilde, koenzimler tepkimeyi tek başlarına sağlayamazlar. Ancak, apoenzimlerin enzime bağlanacakları aktif bir kısımları vardır. Ancak, kendileri aktif değildir.

Apoenzimler, bir kofaktörle birleştiğinde holoenzimleri oluşturur. Holoenzimlere bağlı enzimler de denir. Holoenzimler sağlamdır ve katalitik olarak aktiftir. Çoğu kofaktör kovalent olarak bağlı değildir.

Koenzim

Koenzimler apoenzimi aktive eder ve reaksiyonun gerçekleşmesini sağlar. Diğer bir adı da koenzimdir. Protein içermeyen ve ana işlevi olan enzimin parçasıdır. Isıya dayanıklıdırlar. Genellikle vitaminlerdir. Enzimin kimyasal bağlarını etkileyen organik moleküllerdir. Molekül ağırlıkları düşüktür. Koenzim kısmı organik olmayan bir maddeden oluşabilir ve apoenzimlerden daha küçüktür. Oksidoredüksiyon ve izomerizasyon reaksiyonlarında önemli bir rolü vardır.

Tek bir apoenzim yalnızca bir koenzimle işlev görebilirken, tek bir koenzim sayısal olarak daha fazla apoenzimle işlev görebilir. Bu nedenle, enzim türleri sayısal olarak koenzim veya kofaktör türlerinden daha fazladır. Koenzimler inaktiftir ve apoenzimlerle birleşerek aktif hale gelirler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*