Bakara Suresi 21 Ayet Tefsiri Meali ve Arapça Yazılışı

Yeni Haber Merkezi

Medine döneminde inmiştir. Kur’an-ı Kerim’in en uzun suresidir ve 286 ayettir. İsim, 67-73. ayetlerde “bakara (sığır)” Kelimesinden alır. Surede İslam hukukunun ana konularına ilişkin pek çok hüküm yer almaktadır.

Bakara Suresi 21. Ayetin Yazılışı

Bakara Suresi 21. Ayet Anlamı

Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin ki takvaya eresiniz.

Bakara Suresi 21. Ayetin Tefsiri

Önceki ayetlerde insanlar iman bakımından “mü’minler, kâfirler, münafıklar” şeklinde ayrıştırılmış ve her grubun özellikleri anlatılmıştı. Bu ayette, inanç durumları ne olursa olsun tüm insanlar Allah’a kul olmaya davet edilmekte ve bu çağrı İslam’ın şu özelliklerini ortaya koymaktadır: a) Bu ilahi çağrı (İslam), din, dil, ırk farklılıklarına dayanmaktadır. Bölge, sınıf… Ayrım gözetmeksizin tüm insanlığa yöneliktir. b) Bu davete icabet etmek ve Allah’ın hizmetine kabul edilmek için herhangi bir ön şart yoktur.

Daha önce ne yapmış olursa olsun, ne kadar büyük bir suç ve günah işlemiş olursa olsun, insan, “Allah’tan başka ilah yoktur ve Muhammed O’nun elçisidir” sözünü bütün kalbiyle kabul ettiği anda Müslüman olur, bu duayı kabul eder. Allah’a kulluğa ilk adımı atar, geçmiş günahlarını siler. c) Kullanılacak varlığın yaratılmamış (varlığı zorunlu, zati, ezeli ve ezeli), yaratıcı ve eşyaya özelliklerini veren olması gerekir. Bu niteliklere sahip olan tek varlık, kainatın yaratıcısı ve efendisi olan Yüce Allah’tır.

Bu nedenle O’ndan başkasına ibadet edilemez. d) Yukarıda verilen manaya göre “Allah’a kul olun” emri ile takva (sakınma) arasında sebep-sonuç ilişkisi kurulmuştur. Allah’a ibadet etmenin (iman, ibadet, ahlak ve İslam’a özgü diğer amellerin) sonucu takvadır. Kaçınma kavramı, kaçınılması gereken alan ve varlık ile kaçınma iradesini gerektirir; Bu da İslam’ın tasarladığı insan tablosunu çizmektedir: Müslüman insan her istediğini yapmaz, önce durup düşünür, belli değer ve sınırlara göre ölçüp değerlendirir, eğer istek ve arzuları varsa onu dizginler. bu standartlara uymamak; O zeki, sadık, iradeli bir varlıktır. Allah’a ibadet etmeden takva sahibi olmak mümkün olmadığı gibi, dikkatli olmadan da kâmil bir insan olmak mümkün değildir.

Ayetin “Sizi ve sizden öncekileri sakınsınlar diye yaratan Allah’a kulluk edin” şeklinde tercüme edilmesi de mümkündür. Buna göre takva ve kulluk, biri olmadan diğeri bulunamayan, birbirini tamamlayan ve her ikisi de bir bütün olarak yaratılış gayesini oluşturan iki kavram olarak ortaya çıkar; Yani insanlar Allah’a ibadet ettiklerinde yaratılış gayesini oluşturan takvânın farkına varırlar ve bunu idrak ettiklerinde kulluklarını yerine getirmiş olurlar (ayrıca bk. Bakara 2/197).

Kaynak: Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 1 Sayfa: 85-86

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*