Medine döneminde inmiştir. Kur’an-ı Kerim’in en uzun suresidir ve 286 ayettir. İsim, 67-73. ayetlerde “bakara (sığır)” Kelimesinden alır. Surede İslam hukukunun ana konularına ilişkin pek çok hüküm yer almaktadır.
Bakara Suresi 24. Ayetin Yazılışı
Bakara Suresi 24. Ayet Anlamı
Eğer bunu yapamıyorsanız -ki asla yapamayacaksınız- yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten sakının; Kafirler için hazırlanmıştır.
Bakara Suresi 24. Ayetin Tefsiri
Ayette bahsedilen “ateş”, cehennem ateşidir. Bu ateşin yakıtının taşlar ve insanlar olması düşündürücüdür. Bu ayetin nazil olmasından yüzyıllar sonra insanlar kömür bulup yaktıklarında, taş gibi nesnelerin de yandığını fark ettiler.
Kim bilir cehennemin yakıtı ne tür taşlardır? Bazı yorumcular bu taşların amacının tapınılan taş heykelleri, tanrıların sembollerini temsil etmek olduğunu düşünüyordu. “Şüphesiz siz ve Allah’tan başka taptığınız tanrılar, cehennemin yakıtısınız” (Enbiya 21/98) ayeti de bu anlayışı destekler görünmektedir.
Ancak heykel ve putların hammaddesi bile olsa nesnelerin cezalandırılması adil ve makul görülmediğinden, ceza olarak yakılanları “bilinçli ve iradeli yaratıklar” olarak anlamak ve taş yakıtı “” şeklinde yorumlamak daha doğru olacaktır. mahiyeti dünya insanlarının bilemeyeceği, gayb alemine ait bir nesnedir.” Hadislere göre cehennem ateşi, yakıcılık bakımından dünya ateşinden yetmiş kat daha şiddetlidir (Buhârî, “Bed’ü’l-halk”, 10; Tirmizî, “Cehennem”, 7).
Günümüzde elmaslar lazerle kesilmektedir. Doğasını ve şiddetini bilmediğimiz yangınlarla taşların ayrışıp yanması mümkündür. İnsan vücudu gibi hassas bir cismin böyle bir yangında ölmeden, yanmadan işkenceye maruz kalacağını hayal etmek bile dehşet vericidir. Kur’an-ı Kerim, insanları bu ateşten korumak ve onları rahmete, cennete ve sonsuz mutluluğa çağırmak için gönderilmiştir.
Kaynak: Kur’an Yolu Tefsiri Cilt: 1 Sayfa: 89-90
Bir yanıt bırakın