Hacca Giden Kişinin Hacla ilgili Kurbanları Memleketinde Kesilebilir mi

Yeni Haber Merkezi

Temettü veya kıran ödemek isteyen hacıların, hac ve umreyi aynı mevsimde yapmayı nasip eden Cenab-ı Hakk’a şükran göstergesi olarak hayvanlarını Harem içinde kesmeleri gerekir (Bakara, 2/196; Maide, 5/95). Bu kurbanın Kurban Bayramı’nda kesilen udhiyye kurbanıyla hiçbir ilgisi olmadığından Harem bölgesi dışında kesilmesi geçerli değildir (Merğînânî, el-Hidaye, II, 493). Aynı şekilde Hac ve Umre ile ilgili cezai kurbanların da Haram bölgesinde kesilmesi gerekmektedir.

Yolcu (seyahatte bulunan Müslüman mukallaf) bir yerde kaldığı zaman, bu kalış Hanefi mezhebine göre on beş gün veya daha fazla olacaksa, namazları tam kılar (kasr etmez); Ancak bu kişi gezgin olmaktan vazgeçmiyor; ülkesine dönene kadar fedakârlık gibi konularda hâlâ haçlı konumundadır. Kurban kesmek farz değildir.

Temettü Hac (aynı hac mevsiminde önce umre yapıp ihramı çıkarıp ardından hac için tekrar ihrama girmek suretiyle yapılan hac) ve Kıran Haccında (hac ve hac için ihrama girilerek yapılan hac) Niyetle umre), şükür kurbanı (hac kurbanı) harem bölgesinde (Kabe ve çevresi) kılınır. , hedy) haccın farzlarından biridir (Bakara, 2/196).

Bu nedenle haccın ayrılmaz bir unsuru olan hac kurbanının harem alanı dışında kesilmesi caiz değildir. Bu konuda İslam alimleri arasında görüş ayrılığı yoktur. Bugün kurban etleri fakir ülkelere ulaştırılıyor ve kurban kesimini düzenleyen İslam Kalkınma Bankası tarafından değerlendiriliyor.

Hac ibadetini yapanların udhi (Kurban Bayramında kestiğimiz kurban) kesmeleri zorunlu değildir. Ancak bu kişiler, Hac kurbanı dışında, bayram münasebetiyle nafile bir kurban kesmek isterlerse, bunun Türkiye’de vekaleten kesilmesi daha doğru olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*