Hemoroid (Basur) Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Yeni Haber Merkezi

Hemoroid Teşhisi Nasıl Konur?
Belirtileri olan hemoroid hastalığında anüste kaşıntı ve ağrı, rektumda parlak kırmızı kan görülmesi nedeniyle bazı tanı yöntemlerine başvurulur. Hemoroidden kaynaklanan şikayetler Crohn hastalığı, ülseratif kolit, kolon veya rektum kanseri gibi ciddi hastalıklarda da ortaya çıkabileceğinden öncelikle bu hastalıkların var olmadığının kanıtlanması gerekir.

Hemoroidin kesin tanısı bu hastalıkların dışlanması ve hemoroid yastıklarının görüntülenmesiyle konur. Bu nedenle yukarıdaki şikayetleri olan kişilerin genel cerrahi bölümüne başvurması gerekmektedir. Genel cerrah tarafından yapılan muayene sırasında anüs dış hemoroid ve sarkmış hemoroid açısından incelenir. Aynı zamanda anüs çevresindeki ciltte çatlaklar, fistüller, apseler ve diğer bozukluklar açısından da değerlendirme yapılır. Ayrıca ileri tetkiklerin gerekip gerekmediğine karar vermek için dijital rektal muayene yapılır.

Genellikle rektumun alt kısmında yer alan iç hemoroidler yumuşak olduğundan muayene sırasında tespit edilemeyebilir. Bu hemoroidleri tespit etmek ve şikayete neden olabilecek diğer hastalıkları dışlamak için kolonoskopi yapılabilir. Kolonoskopik muayenede kamerayla donatılmış bir cihaz yardımıyla rektum ve kalın bağırsak incelenir. Bunun dışında sürekli kanama şikayeti olan kişilerde demir eksikliğine bağlı kansızlık olup olmadığını araştırmak için kan testi yapılabilir.

Hemoroid Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hemoroid hastalığında kullanılan tedavi yöntemi şikayetlere, hemoroidin yeri ve derecesine göre değişebilmekle birlikte genel olarak tüm hastalara diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilmektedir.

Günde 20-30 gram lif tüketmek ve 1,5-2 litre su içmek kabızlığın önlenmesinde ve anal kanal üzerindeki baskının azaltılmasıyla şikayetlerin düzeltilmesinde önemlidir. Bunun dışında anal kaşıntısı olan kişilere ağrı kesici kremler reçete edilir ve oturma banyoları önerilir. Dış hemoroidler genellikle tromboz (pıhtılaşma) olmadığı sürece kanamaya neden olmaz. Kanaması olan hastalarda tedavi amaçlı kremler kullanılabilir. Sürekli kanamaya neden olan iç hemoroidlerde hemoroid tedavisinde bant ligasyonu yöntemi uygulanabilmektedir. Bant ligasyonu yönteminde hemoroide neden olan damarlar lastik bantla boğularak düzeltilir.

Bu yöntem özellikle 3. derece iç hemoroidlerde faydalıdır. Band ligasyon yöntemi ile düzeltilemeyen durumlarda ve 4. derece iç hemoroidlerde cerrahi tedavi uygulanır. Hemoroid tedavisindeki yöntemler şikayetlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle makatta kanama, kaşıntı veya ağrı şikayeti olan ve hemoroidin nasıl tedavi edileceğini merak eden kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurması ve doktorlardan bilgi alması oldukça önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*