Kurban Keserken Hangi Dualar Okunmalıdır

Yeni Haber Merkezi

Kurban keserken Allah’ın adını anmanın ve Bismillah demenin hükmü nedir? Kurban keserken hangi dualar okunmalı?

‘Eyyâm-ı nehr’Önce kurbanı bağlamak. Bir hayvana kurban rozeti takmak, onu işaretlemek. Kesileceği yere güzelce ve acı vermeden götürülmesi. Yemek borusu, nefes borusu ve iki şah damarının kesilmesi ve keserken aceleci davranılması. Boğmayı boyundan değil boğazdan yapmak. Kurbanını kendi kesmesi, gücü yetmiyorsa başka bir Müslümana kesmesi. Ehli kitaptan birine kestirmek mekruhtur. Hayvanı kıble yönüne karşı kesmek. Hayvan kesilirken orada bulunmak. Dua edip Bismillah demeden önce veya sonra:

“Allahümme minke ve lek salatî nusukî ve mahyâye ve mematî lillahi Rabbil-Alemine lâ şerike lehu ve bizalike umirtu ve ene mine’l-müslimin.”

“Rabbim, bu senden ve yine sanadır. Benim namazım, ibadetlerim, kurbanlarım, ölümüm ve hayatım, eşi benzeri olmayan, âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. Ben bununla emrolundum ve ben teslim olanlardanım.”

araç. Namaz ile besmeleyi birbirinden ayırmak. Besmeleden önce, sonra veya besmeleyle birlikte dua etmek mekruhtur. Kurban edilecek hayvanın mümkün olan en şişman ve iri olması gerekir. Eyyam en-Nehr ayının ilk günü gündüzleri katliam yapılır. Kurban bıçağı çok keskin. Hayvanı kestikten sonra soğumaya bırakıp ölmeye bırakmak, soğuyup ölmeden yüzmek mekruhtur. Kurban sahibi, kurbanın etini yer. Çünkü bu Allah’ın bir ziyafetidir. Etini başkalarına vermek. (Kâsânî, Bedâyîu’s-Sanâyi’, Kahire, 1327-1328/1910, V/78-81).

‘Kurban Bayramı’Kesilmek üzere satın alınan hayvan kesilmemiş ve bayram günleri geçmişse hayvanın bağışlanması gerekir. Bu bakımdan zengin ve fakir aynı kurala tabidir. Zengin kimse, kurban alsa da almasa da kurban kesmiyorsa, kurbanın bedelini bağışlaması gerekir. Ertesi yıla bırakamaz (Mehmed Mevkufâtî, Mevkûfât, (basitleştirilmiş: Ahmed Davudoğlu), İstanbul 1980, II/329).

Ölüye kurban keseceğini söyleyen kimsenin, kurbanını bayram günlerinde kesmesi farzdır.

Kurbanlık olsun veya başka bir amaçla olsun, hayvan kesilirken mutlaka Bismillah okunmalıdır. Bir hayvanın kesilmesi sırasında kasten Bismillah terk edilirse Hanefilere göre o hayvanın eti yenmez. Ancak yanlışlıkla veya unutarak Bismillah okunmazsa bu hayvanın eti yenilebilir.

Kurban kesilirken üç defa “Bismillah Allahu Ekber” denilir ve şu ayetler okunur:

“De ki: Benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm, hepsi âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. Ortağı yoktur. “Bana emrolunan budur ve ben Müslümanların ilkiyim.” (Enam 6/162-163)

“Hakka yönelen biri olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana çevirdim. “Ben Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (Enam, 6/79)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*