Mescid i Nebevi de Kırk Vakit Namaz Kılmanın Hükmü Nedir

Yeni Haber Merkezi

Hac ve umre için Medine’de kalınan süre boyunca beş vakit namazın Mescid-i Nebevi’de kılınmasına özen gösterilir. Hz. Peygamber Efendimiz, Mescid-i Nebevi’de kılınan bir namazın, Mescid-i Haram dışındaki diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha faziletli olduğunu bildirmiştir (Buhârî, Fazlu’s-salât, 1). [1190]; Müslüman, Hac, 505-506 [1394]).

Medine’de sekiz gün kalınıp kırk namaz kılınması gerektiği halk arasında yaygınlaşmıştır. Bu görüşün temeli ve sağlamlığı tartışmalı olsa da Hz. Peygamber Efendimiz (sav)’den rivayet edilen şu hadis-i şeriftir: “Kim benim bu mescidimde bir vaktini bile kaçırmadan kırk vakit namaz kılarsa, cehennemden beraat eder, azaptan kurtulur. O kişi münafıklıktan uzak olacaktır.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 3/155 [12605]).

Hadis alimleri bu rivayetin sıhhatinin hem belge hem de metin açısından tartışmalı olduğunu belirtmişlerdir (bk. Elbânî, Silsiletü’l-ehâdîsi’z-zaʿîfe, 1/540-541). [364]; Rifâ’î, el-Ehâdîsü’l-Vâride fî Fezâili’l-Medîne, 435-436). Fıkıh eserlerinde hacıların Mescid-i Nebevi’de kırk vakit namazı ihmal etmemeleri konusunda vurgulu bir hüküm bulunmamaktadır. Bu bağlamda kırk vakit namazla ilgili şu hadisin metin açısından daha sahih olduğu bilinmektedir: “Kim kırk gün cemaatle namaz kılarsa, ilk tekbiri yakalamak şartıyla o kimse iki şeyden beraat eder: Cehennem ateşinden ve ikiyüzlülükten.” (Tirmizi, Salat, 64 [241]).

Buna göre Medine’de kalacak kadar vakti olanlar Hz. Peygamber Efendimiz (sav)’in mescidinde, Rawza’sının yanında cemaatle namaz kılmaya devam etmeleri uygun olacaktır. Ancak kuruluşta daha kısa süre kalması gerekiyorsa bunun anlaşılması ve kırk saat ayıramamanın bir eksiklik olacağı varsayılmamalıdır. Çünkü Mescid-i Nebevî’de kırk vakit namaz kılmak, haccın ne farzı, ne vacibi, ne de sünnetidir. Bu nedenle haccın tamamlanması bu namazlara bağlanmamalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*