İngilizce kökenli olan Okey (OK) kelimesi Türkçe’de ‘OK’ anlamına gelir. Yani birinin OK dediğini gördüğünüzde, ‘OK’ demek istediğini anlayabilirsiniz. OK yazmak yerine, sadece Ok diyen insanları görmek mümkündür.
23 Mart 1839’da ABD’nin Boston kentinde yayımlanan Boston Morning Post gazetesinde İngilizce uzun bir paragrafta şöyle yazmaktadır: “hepsi doğru” Başka bir deyişle, “all true” (tümü doğru) kelimesi yanlışlıkla veya şaka amaçlı OK harfleriyle değiştirildi. Bu gazetede bir gelenek haline gelen bu kısaltmaların hepsi zamanla unutuldu.
OK’nin günümüze kadar varlığını sürdürmesi, hatta neredeyse tüm dünya dillerini fethetmesi, ertesi yıl yapılan Amerikan başkanlık seçimleriyle ilgili bir tesadüfe borçludur.
Başkan adayı Martin Van Buuren’e doğum yeri referans alınarak ‘Old Kinderhook’ lakabı verildi. Destekçileri bu lakaba dayanarak OK Club adlı bir örgüt kurdular.
Okuma yazma bilmeyen eski bir Amerikan başkanının, “Tamam” kelimesinin “tümü doğru” anlamına geldiğini düşünerek belgeleri onayladığı da anlatılırdı.
“Okey” Tarafsızlığın Bir İfadesidir
Choctaw Kızılderililerinin dilinde “Tamam” “kelimesiBöyle” anlamına gelir. Bu anlama prestij kazandıran şey, 20. yüzyılın başlarında ABD Başkanı Woodrow Wilson tarafından onaylanan belgelerdir:Tamam“Kelimeyi yazarak kişiselleştirdi.
Peki bu kelimenin tüm dillere girmeyi başarmasında etkili olan ne oldu?
Burada herkesi şaşırtacak ve belki de “elbette” dedirtecek bir tespitte bulunmak istiyorum. OK kelimesi, onu diğer tüm benzer kelimelerden farklı kılan bir özelliğe sahip. Düşünsenize, OK kelimesi yerine kullanabileceğimiz birçok kelime var, örneğin “evet, tamam, kesinlikle, katılıyorum, süper, harika, tatmin edici”. Ancak diğer OK kelimelerinin tarafsız olma şansı yok. Karşınızdaki kişiye hiçbir fikir belirtmeden, sadece OK diyerek tavrınızı ifade edebilirsiniz.
Yazımı sonlandırırken, Türkiye’deki denizcilik kültürüne ve siz değerli okuyucularımın bilgi denizine bir damla katkı sağlamak ve bu sayede yeni bir dil öğrenmenizin önünü açmak amacıyla yazdığım tüm yazıların sonunda sizlerle bir denizcilik terimini paylaşmak istiyorum.
AGANTA: Bir zinciri veya ipi kısa bir süre tutmak ve bırakmamak (Aganta iskota, aganta borina burinata). Bu terimi Halikarnas Balıkçısı hikayelerinde sıkça görebiliriz.
Bir yanıt bırakın