Parmaklar Suda Kalınca Neden Buruşuyor

Yeni Haber Merkezi

Su, ozmoz yoluyla vücuda emilir. Hücreler bu duruma uyum sağlamak için büzülür.

İnsan derisinin tüysüz kısımları suda ilginç bir şekilde tepki verir. Diğer kısımların yanı sıra, avuç içlerimiz ve parmaklarımız, ayak tabanlarımız ve ayak parmaklarımız beş dakikaya kadar suda bekletildiğinde kırışır.

Parmakların uzun süre suya maruz kaldığında kırışmasının sebebinin derinin süngerimsi yapısından değil, ıslak nesneleri daha iyi kavramak olduğu belirlendi. İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırma, kırışmış parmakların ıslak koşullarda daha iyi kavrama sağladığını gösterdi.

Araştırmacı Tom Smulders, bunun “araçların yola daha iyi tutunmasını sağlayan lastiklerdeki dişlere benzediğini” söyledi.

Smulders ve ekibi önce gönüllülerden farklı boyutlarda bilyeleri elleri kuru olacak şekilde tutmalarını istedi. Bilim insanları daha sonra gönüllülerden ellerini 30 dakika sıcak suda beklettikten sonra aynısını yapmalarını istedi.

Katılımcıların parmakları kırıştığında ıslak bilyeleri daha çabuk kavradıkları görüldü.

Smulders, “Kırışık parmaklar atalarımızın derelerde yiyecek veya nemli bitki örtüsü toplamasına yardımcı olmuş olabilir” dedi.

Biyologlar daha önce, uzun süre suya maruz kalmanın sonucu olarak el ve ayaklarda oluşan kırışmanın, suyun cildi şişirmesinden kaynaklandığını düşünüyorlardı.
Söz konusu araştırma sayesinde bu sürecin sinir sistemi tarafından aktive edildiği ve kan damarlarının daralması sonucu meydana geldiği anlaşıldı.

Smulders, sinir sisteminin bir süre ıslak kaldığını fark ettiğinde, parmak uçlarındaki kan damarlarının incelip, parmakların hacminin azaldığını ancak boyutlarının aynı kaldığını, bunun da cildin büzülmesine neden olduğunu söyledi.

Araştırma İngiliz Biology Letters dergisinde yayımlandı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*