Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Çeşitleri Nelerdir

Yeni Haber Merkezi

Rahim ağzı kanserinin türünü bilmek, doktorunuzun hangi tedaviye ihtiyacınız olduğuna karar vermesine yardımcı olur. Rahim ağzı kanserinin 2 ana türü vardır: skuamöz hücreli kanser ve adenokarsinom. Bunlar kanserli hücrenin türüne göre isimlendirilir.

Skuamöz hücreler rahim ağzının dış yüzeyini kaplayan düz, deri benzeri hücrelerdir. Her 100 rahim ağzı kanserinin 70 ila 80’i yassı hücreli kanserlerdir.

Adenokarsinom, mukus üreten kolumnar bez hücrelerinden gelişen bir kanser türüdür. Bez hücreleri servikal kanal boyunca dağılmıştır. Adenokarsinom, skuamöz hücreli kanserden daha az yaygındır; Ancak son yıllarda tespit sıklığında artış gözlenmektedir. Rahim ağzı kanseri olan kadınların yüzde 10’undan fazlasında adenokarsinom vardır.

Rahim ağzı kanserinin üçüncü en yaygın türü adenoskuamöz kanserlerdir ve her iki hücre tipini de içerir. Küçük hücreli kanserler daha az görülür. Bunların dışında rahim ağzında nadir görülen başka kanser türleri de vardır.

Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri nelerdir?

Rahim ağzı kanseriyle ilişkili birçok risk faktörü vardır:

İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu rahim ağzı kanseri için en önemli risk faktörünü oluşturur. Sigara içen kadınlarda, sigara içmeyenlere göre rahim ağzı kanserine yakalanma riski iki kat daha fazladır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde vücut, HPV enfeksiyonlarını ve kanser hücrelerini yok etmekte yetersiz kalır. HIV virüsü ya da bağışıklığı bozan bazı ilaçlar vücut savunmasını zayıflatıcı etkileri nedeniyle rahim ağzı kanseri riskini artırıyor. Bazı çalışmalara göre, kan tahlillerinde ve rahim ağzı mukus muayenesinde geçirilmiş klamidya enfeksiyonu belirtileri gösteren kadınlarda rahim ağzı kanseri riskinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Diyetlerinde yeterli miktarda meyve ve sebze tüketmeyen kadınlar rahim ağzı kanseri riski altında olabilir. Aşırı kilolu ve obez kadınlarda servikal adenokarsinom gelişme riski daha yüksektir. Ailede rahim ağzı kanseri öyküsü olması başka bir risk faktörüdür. DES, 1940 ile 1971 yılları arasında bazı kadınlara düşükleri önlemek için verilen hormonal bir ilaçtır. Vajina veya serviksin berrak hücreli adenokarsinomunun, anneleri hamileyken DES kullanan kadınlarda normal olarak beklenenden daha sık ortaya çıktığı bulunmuştur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*