RSV, grip ve soğuk algınlığı semptomlarına benzer semptomlara neden olurken, prematüre bebeklerde veya bebeklerde huzursuzluk, beslenme eksikliği, hızlı nefes alma veya solunum düzensizliklerine neden olur ve virüsün tek kaynağı insanlardır. Çevreden veya bu semptomları yakın çevresinde gösteren kişilerden bireye hızla bulaşır. RSV virüsünün bulaşması enfekte salgılarla doğrudan ve yakın temas yoluyla gerçekleşirken, virüs çevresel yüzeylerde saatlerce, ellerde ise yarım saatten fazla yaşayabilir.
RSV enfeksiyonunun tanısı solunum yolu salgılarında RSV antijeni aranarak yapılır. Bu yaygın olarak kullanılan, hızlı ve %90 doğruluğa sahip bir yöntemdir. RSV virüsü genellikle kış ve ilkbaharın başlarında yıllık salgınlar halinde görülür. Hastalık genellikle Kasım-Aralık aylarında başlar, Ocak ve Şubat aylarında zirveye ulaşır ve Nisan ayının sonunda sona erer.
RSV’ye karşı korunmak mümkün müdür?
Emzirmeyi desteklemek, dumana maruz kalmayı önlemek, standart enfeksiyon kontrol önlemleri, risk gruplarını belirlemek, kalabalık ortamlardan kaçınmak, rutin aşılama programlarını takip etmek, hastanelerde yeni vakaları hızla tespit etmek ve temas izolasyonu, RSV’ye karşı koruma için esastır. Hastalık, hasta bir kişinin solunum salgılarıyla kirlenmiş yüzeylere dokunarak veya hasta kişinin öksürdüğü havadaki damlacıklar yoluyla bulaşır. Hasta kişiyle teması sınırlamak, maske kullanmak ve elleri yıkamak yayılmayı azaltabilir.
RSV için rutin bir aşı bulunmamaktadır; ancak 29 haftadan önce doğan yüksek riskli prematüre bebeklerde, doğuştan kalp hastalığı olan veya kronik akciğer hastalığı olan çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonunu önlemek amacıyla uzman hekim önerisi ve raporuyla kullanılan, RSV antikoru içeren Palivizumab (RSV monoklonal antikoru) isimli ilaç bulunmaktadır.
Pasif bağışıklama, yani aylık antikor uygulaması (palivizumab), yüksek riskli bebekleri RSV virüsünden korumak için önerilir. Pasif bağışıklama alması gereken hastalar şunlardır:
1. Gebelik yaşı 29 haftadan az ve 1 yaşından küçük bebekler
2. Kronik akciğer hastalığı olan ve 2 yaş altı bebekler
3. Kalp hastalığı olan ve tedavi gerektiren 2 yaş altı bebekler
İlaç uygulaması, RSV sezonu olarak adlandırılan Ekim ve Mart ayları arasında ayda bir kez yapılır. Bu uygulama sezon boyunca tam ve düzenli olarak yapıldığında, ağır hastalık gelişimi ve hastaneye yatışlar azalır.
Bir yanıt bırakın