Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir – Secdem / Bir Dünya İçerik

Yeni Haber Merkezi

Halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak adlandırılan Diabetes Mellitus, genel olarak kandaki glikoz (şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması sonucu normalde şeker içermemesi gereken idrarda şeker bulunması durumudur. Farklı varyantları bulunan diyabet, ülkemizde ve dünyada en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun sağladığı istatistiksel verilere göre her 11 yetişkinden biri diyabet hastası olup, her 6 saniyede bir kişi diyabete bağlı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Çağımızın hastalıkları arasında ön sıralarda yer alan diyabet, birçok ölümcül hastalığın oluşumunda başrol oynayan ve tüm dünyada oldukça yaygın görülen bir hastalık türüdür. Hastalığın tam adı olan Diabetes Mellitus, Yunanca’da şekerli idrar anlamına gelmektedir. Sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri düzeyi 70-100 mg/dL arasındadır. Kan şekeri düzeylerinin bu aralığın üzerinde artması genellikle şeker hastalığına işaret eder.

Hastalığın nedeni insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç üretilmemesi ya da vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesidir. Diyabetin birçok farklı türü vardır. Genellikle 35-40 yaş üzeri bireylerde görülen diyabetin en sık görülen türü Tip 2 diyabettir.

İnsülin direnci olarak da bilinen Tip 2 diyabette, pankreasta insülin üretimi yeterli olmasına rağmen hücrelerde insülin hormonunu algılayan reseptörlerin çalışmaması nedeniyle bu hormona karşı duyarsızlık gelişir. Bu durumda kan şekeri insülin tarafından dokulara taşınamaz ve kan şekeri düzeyi normalin üzerine çıkar. Bu durum ağız kuruluğu, kilo kaybı, çok su içme ve çok yemek yeme gibi belirtilerle kendini gösterir.

Pek çok farklı önemli hastalığın temel nedeni olan Tip 2 diyabette tedavi ilkelerine tam olarak uymak büyük önem taşıyor. Uzun süre yüksek kalan kan şekeri; Kalp-damar sistemi, böbrekler ve gözler başta olmak üzere tüm vücutta kalıcı hasarlara neden olduğundan, diyabet tanısı alan bireylerin derhal diyabet eğitimi alması ve diyetisyenin onayladığı beslenme programına tam olarak uyması gerekmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*