Tedavi planlanırken kişinin yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalıkların varlığı, omurga eğriliğinin derecesi, eğriliğin yönü ve tipi, skolyozun ilerleme riski gibi birçok faktör göz önünde bulundurulur. Cerrahi tedaviye ek olarak korse kullanımı ve skolyoza yönelik özel egzersiz uygulamaları gibi konservatif tedavi yöntemleri tercih edilir. Ancak ciddi omurga hasarını önlemek için her hasta bireysel olarak değerlendirilmeli ve uygulanacak iyileştirme yöntemleri hastanın klinik özelliklerine göre bireysel olarak belirlenmelidir.
Skolyozda Omurga Güçlendirme
Skolyoz için geliştirilen egzersizler omurgayı güçlendirmek ve eğriliğin ilerlemesini durdurmak için uygulanan konservatif tedavi yöntemlerinden biridir. En sık tercih edilen teknik, vücudun asimetrik yük dağılımını ortadan kaldırarak duruşu düzelten Schroth Metodu adı verilen üç boyutlu bir egzersiz tekniğidir. Her bireye özel, omurganın eğriliğe olan etkisine göre planlanan ve çeşitli nefes teknikleriyle desteklenen bu ileri egzersiz uygulamaları, etkilenen bölgedeki kasların esnekliğini artırırken, kas kuvvetini, denge seviyesini, hareket kabiliyetini ve vücudun genel koordinasyon seviyesini destekler.
Skolyoz Egzersizleri Nelerdir?
Skolyoz egzersizleri, Schroth tekniğini bilen ve skolyozla ilgili spesifik egzersiz uygulamalarında uzman terapistler eşliğinde baştan itibaren yapılmalıdır. Egzersizler planlanırken omurga eğriliğinin yönü ve mevcut tedavi aşaması dikkate alınır. Schroth yöntemi ile omurga eğriliğini düzeltmek için, kişiye özel bir plana göre belirli egzersizlerin düzenli aralıklarla tekrarlanması gerekir. Bu nedenle hasta, tedavinin başarısını artırmak için terapistle baştan itibaren uyumlu çalışmaya dikkat etmeli; egzersiz planına sıkı sıkıya uymalıdır.
Bir yanıt bırakın