Adı Abdullah, soyadı Abdurrahman’dır. Babası Mes’ud, annesinin adı Ümm-i Abd’dir. Babası hakkında fazla bilgi yoktur. Zühra kabilesinden Abd b. Haris’in müttefiki olduğu bilinmektedir.
Abdullah, Mekke’nin fakih ailelerinden birine mensuptu. Gençliğinde Ukbe bin Ebî Muayt’ın koyunlarını güderek çobanlık yapmıştı. Abdullah bin Mes’ud, Peygamber ile ilk karşılaşmasını ve karşılaşmasını şöyle anlatır: Ukbe bin Ebî Muayt’ın koyunlarını güdüyordum. Bir gün Allah Resulü (s.a.v.) ile Hz. Ebû Bekir (ra) oradan geçiyorlardı. Allah Resulü (s.a.v.) bana sütüm olup olmadığını sordu. Ben de kendisine çoban olduğumu ve bu koyunların bir emanet olduğunu söyledim. Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.v.), “Doğurmamış ve sütü gelmeyen bir koyununuz var mı? Bana gösterebilir misiniz?” dedi. Yakınında koç görmemiş bir koyun getirdim. Allah Resulü (s.a.v.) koyunun memesini tuttu ve sağmaya başladı. Gerçekten doğurmamış ve sütü olmayan bu koyundan süt sağdı ve Ebû Bekir’e verdi. Hz. Ebû Bekir içti; Sonra Allah Resulü kabı aldı, içtikten sonra koyunu salıverdi.” (İbn Sa’d, Tabakat, 111, 150-151)
İbn Mes’ud o günden sonra Hz. Peygamber’in yanından hiç ayrılmadı.
Anlam:
Allah’ım! Resullerin efendisi, salihlerin imamı, peygamberlerin sonuncusu, kulun, elçin, iyiliğin imamı ve emiri, rahmet peygamberi, efendimiz Muhammed (s.a.s.)’e en güzel salatlarını, bereketlerini ve rahmetini bahşet!
Allah’ım, onu kendisinden öncekilerin ve sonrakilerin gıpta ettiği övgüye değer makama yükselt.
Allah’ım, efendimiz Muhammed’e ve efendimiz Muhammed’in ailesine, efendimiz İbrahim’e salat ettiğin gibi salat eyle! Gerçekten sen her türlü övgüye layıksın, büyük şeref ve yüceliğin sahibisin!
Ey Allah’ım! Efendimiz İbrahim’e bereket verdiğin gibi, Efendimiz Muhammed’e ve Efendimiz Muhammed’in ailesine de bereket ver! Gerçekten sen her türlü övgüye layıksın, büyük şeref ve yüceliğin sahibisin!
Not: Bu namazı kılan Abdullah b. Mes’ud (ra), Allah Resulü’ne namazımızı güzelleştirmemizi tavsiye etmiş ve kendisi de bir örnek olmuştur. Tarih boyunca binlerce namaz onun içtihadına göre düzenlenmiştir.
Salavat: İbn Mâce, Sünen, I, 293, no.906; Ebubekir San’ani, Musannif, II, 213, no.3109
Kaynak: Doç. Dr. Veysel Akkaya, Kalplere Şifa Veren Salavat ve Dualar, Erkam Yayınları
Bir yanıt bırakın