D vitamini eksikliği, sağlıklı kalmak için yeterli D vitamini almadığınız anlamına gelir. Eksikliğinde ciddi semptomlara neden olan vitamin, vücutta birçok farklı işlev için kullanılır. D vitamini, kemiğin ana yapı taşlarından biri olan kalsiyumun emilimi için gereklidir. Sinir sisteminin, kasların ve bağışıklığın korunmasında önemli roller oynar.
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarı almanın üç yolu vardır. İlk yol, cildin vitamini kendisi üretmesidir, ikincisi beslenme yoluyladır ve sonuncusu da vitamin takviyeleridir. D vitamini, güneş ışığına maruz kaldıktan sonra ciltte doğal olarak sentezlenir. Ancak, güneş ışığına çok fazla maruz kalmak cilt yaşlanmasına ve kansere neden olabileceğinden, çoğu insan başka kaynakları tercih eder.
Vücudun D vitamini ihtiyacı yaşa göre değişir. Yaş ilerledikçe alınması gereken miktar da artar. Vücuttaki D vitamini seviyesi çok düştüğünde kemikler ince, kırılgan veya kusurlu hale gelir. D vitamini eksikliği toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle koyu tenli kişilerde, kilolu kişilerde ve 65 yaş üstü kişilerde D vitamini seviyesi düşüktür. Özellikle bazı bariatrik ameliyatlardan sonra D vitamini seviyelerinde değişiklik olabilir.
Mide tüpü, mide balonu fiyat bilgisi hakkında araştırma yapmaya başlamadan önce vitamin değerlerine de bakmanız önerilir. Bu nedenle kan seviyelerini normale döndürmek için vitamin takviyeleri gerekir. Ancak bu konuda dikkatli olmak ve aşırı vitamin almaktan kaçınmak önemlidir çünkü çok yüksek D vitamini seviyeleri herhangi bir ek fayda sağlamaz. Aksine farklı sağlık sorunlarına yol açar.
D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Bazı kişilerde D vitamini eksikliği vardır ancak hiçbir belirti görülmez. Eksiklik bazen yorgunluk ve genel vücut ağrısı gibi belirtilere neden olur. Ciddi eksikliklerde kemik ağrısı ve yürümeyi zorlaştıran güç kaybı görülür. Ayrıca bağışıklık sisteminin işini yapamaması nedeniyle enfeksiyon sıklığında artış olur. Bileklerde, ayak bileklerinde, omuz eklemlerinde ve parmaklarda ağrı, ruh hali değişimleri, depresyon, uykusuzluk, baş ağrıları ve saç dökülmesi gibi belirtiler de görülebilir.
Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği osteoporoz, kemik yapı bozuklukları, kas zayıflığı ve düşme riskinin artmasına neden olur. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen bir rahatsızlığa neden olur. Raşitizm, çocuklarda aşırı ve uzun süreli D vitamini eksikliği nedeniyle kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması olarak tanımlanır. Hastalık, büyüme geriliği, bacaklarda eğrilik, bilek ve ayak bileklerinde kalınlaşma ve göğüs kemiği deformitesi gibi kalıcı kemik yapı bozukluklarına neden olur. Hastalığın yetişkinlerde görülen şekline osteomalazi denir ve kemik kırıkları eşlik eder.
Bir yanıt bırakın