D Vitamini Eksikliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir ve Korunma Yöntemleri

Yeni Haber Merkezi

Tedavi enjeksiyon veya oral D vitamini ile yapılabilir. En uygun tedavi seçeneği ve doz, durumunuza, yaşınıza ve eksikliğin ciddiyetine bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenecektir. Enjeksiyon, her gün ilaç almak istemeyen veya ilacı unutan kişiler için daha uygun bir seçenek olabilir. Tek doz ilaç enjeksiyonu, 6 aylık ihtiyacı karşılayabilir. Oral tedavilerde, ilacın günlük, haftalık veya aylık olarak uzun süre düzenli olarak alınması gerekir.

D vitamini takviyelerinin yağ içeren bir öğünle birlikte alınması önerilir. Çalışmalar, yağ içeren bir öğünle birlikte alındığında emilimin, aç karnına alındığından ortalama %32 daha fazla olduğunu göstermiştir. Bir eksikliği tedavi etmek için gereken D vitamini miktarı, eksikliğin ciddiyetine ve bireysel sağlık risklerine bağlı olarak değişir. Tedavi, D vitamini depolarını güvenli bir aralığa getirmeyi ve azalmayı önlemeyi amaçlar.

D Vitamini Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?
Bir sağlık kuruluşuna gittiğinizde, doktorunuz öncelikle size D vitamini eksikliği hakkında sorular soracaktır. Genellikle, daha sonra 25-hidroksivitamin D seviyenizi belirlemek için kan vermeniz gerekecektir. Vücuttaki D vitamini seviyelerinin en iyi göstergesi 25-hidroksivitamin D’dir. Çünkü bu, D vitamininin kan dolaşımında en sık bulunduğu formdur. 25-hidroksivitamin D, ciltte üretilen ve besinlerle alınan D vitamini miktarını en iyi yansıtan formdur. Ölçülen D vitamini seviyeleri litre başına nanomol (nmol/L) veya mililitre başına nanogram (ng/mL) olarak ifade edilir.

D Vitamini Eksikliği Önleme Yöntemleri
D vitamini eksikliğini önlemek için etkili önlemler arasında D vitamini takviyesi ve diyetle D vitamini alımı yer alır. Ciltten sentez yeterli güneş ışığına maruz kalmayı gerektirir ve mevsim, enlem, yükseklik, süre ve cilt pigmentasyonu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir. Bu yöntem eksikliği önlemek için önerilmez çünkü uzun süreli güneş ışığına maruz kalma cilt kanseri riskini artırabilir.

Çoğu insan D vitamini ihtiyacının bir kısmını güneşten karşılayabilir. Yiyeceklerde bulunan miktar genellikle yeterli değildir. Ancak yine de mümkün olduğunca fazla D vitaminini beslenme yoluyla almaya çalışmak faydalıdır. Ayrıca, eksikliği önlemek için takviye almak faydalıdır. Eksiklik belirtileriniz olduğundan şüpheleniyorsanız, erken teşhis için bir sağlık kuruluşuna danışabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*