Hacda Kurban Ne Zaman Kesilir

Yeni Haber Merkezi

Hanefi mezhebine göre Kurban Bayramının ilk üç gününde kesilir. Daha önce kesilmesi mümkün değildir. Ebu Hanife’ye göre eğer ertelenip daha sonra kesilirse ceza olarak ayrıca bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir. İmam Muhammed ve Ebu Yûsuf’a göre gecikmenin cezası yoktur (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, IV, 39, 40).

Şafii mezhebine göre temettu kurbanı, umreyi tamamladıktan sonra ve hac için ihrama girmeden önce kesilebilir. Bu fedakarlığın son bir zamanı yoktur. Ancak Kurban Bayramı günlerinde kesilmesi daha faziletlidir (Nevevî, el-Mecmû’, VII, 183-184).

Hanefîlere göre nafile olarak kesilen kurban, Kurban Bayramı günlerinde daha hayırlı olmakla birlikte, daha önce de kesilebilir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 492; İbn Âbidîn, Reddü’l- Muhtâr, IV, 39).

Bunların dışındaki adak ve ceza kurbanları, farz kılan sebep ortaya çıktıktan sonra bayram günlerinde veya diğer günlerde de kesilebilir (Merğînânî, el-Hidaye, II, 492; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IV, 39). ).

Şafiilere göre ceza kurbanı hem bayram günlerinde hem de sebebin ortaya çıkmasından sonraki diğer zamanlarda kesilebilirken, adak ve tatavvu (mendup) kurbanları ise ancak bayram günlerinde kesilebilir (Nevevî, el-Mecmû’, VII, 498-). 500).

Şafiilere göre, ihramlı olduğu halde Arafat vakfı’na ulaşamayan kişinin hac yapıp ertesi yıl kesmesi gereken fevat kurbanı, haccın yapıldığı yılda kesilir. Hanefîlere göre, fazilet sebebiyle hayvanın kesilmesi gerekmez (Nevevî, el-Mecmû’, VII, 499; Merğînânî, el-Hidaye, II, 478).

İhrama girdikten sonra iradesi dışında bir engel nedeniyle hac veya umreye gidemeyen muhsar, o yıl hac yapamayacağına karar verdikten sonra hemen bir kurban keser ve ihramdan çıkar. Ancak Hanefi Ebu Yusuf ve Muhammed’e göre ihsar kurbanı ancak bayramın ilk üç gününde kesilebilir. Hanefilerin Harem bölgesinde ihsar kurbanı kesmeleri şart iken Şafiilerin ise bu zorunluluğu yoktur (Merghînânî, el-Hidaye, II, 471).

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*