Hamne Binti Cahş Kimdir Kısa Hayatı

Yeni Haber Merkezi

Hamne Binti Cahş (ra)

Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) baldızı Hamne binti Cahş (r.a.)…

Medine’nin ilk Kur’an hocası olan ve Uhud’da şehit edilen Mus’ab İbn Umeyr’in (ra) eşi…

Allah Resulüne biat eden ve İslam’la şereflenen ilk kadınlardan biri… Müşriklerin zulmüne karşı koyan ve imanından asla taviz vermeyen yiğitlerden biri… Medine’ye hicret eden ilk kadın sahabelerden biri…

Resûlullah’ın (s.a.v.) teyzesi kızıdır. Annesi Abdulmuttalib’in kızı Ümeyme’dir. Babası Abdullah bin Cahş’tır.

Müminlerin annelerinden Zeyneb binti Cahş’ın (r.a.) kız kardeşidir. Bu sebeple Allah Resulü’nün (s.a.s.) baldızı olarak yakın akrabası olma şerefine nail olmuştur.

Hamne Hatun, İslam’ın ilk yıllarında Allah Resulüne biat eden, bütün kalbiyle Allah’a ve Resulüne teslim olan, efendimizin emir ve yasaklarına bağlı bir kadındır.

Mekke’nin en genç ve en yakışıklı genci olan Mus’ab İbn Umeyr (ra) ile evlendi. Birlikte mutlu bir hayat yaşadılar, gönüllerini ve evlerini İslam’ın ışığıyla aydınlattılar. Bir kızları oldu. İslam’ı yaşamak için birbirlerine destek oldular. Müşriklerin eziyetlerine ve zulümlerine birlikte direndiler. Zengin olmalarına rağmen İslam’ı yaşamak için yiyeceklerinden, giyeceklerinden ve refah içinde bir hayattan mahrum bırakıldılar. Ancak inançlarından asla taviz vermediler. Mekke’de müşriklerin zulmü arttığında Medine’ye ilk göç edenler arasındaydılar.

Hamne binti Cahş’ın (ra) sevgili eşi Mus’ab bin Umeyr (ra), Medine’yi İslam’a açan bir iman adamıydı. Medine halkının gönüllerini nezaketi, sevgisi, tevazuu ve merhametiyle İslam’a ısıtan bir vaizdi. Hurma bahçelerinde dolaşan, sohbet eden ve insanlara Kur’an’ın yeni ayetlerini öğreten bir dava adamıydı. İslam’a aşık cesur bir gençti. İnsanlara karşı güler yüzlü, samimi ve içten yaklaşımı, sıcak ve yakın ilgisi beklenen son peygamberin ve İslam’ın gönüllerini ısıtmıştı.

Kendisine kin ve öfkeyle gelen Evs ve Hazraj kabilelerinin liderlerinin düşmanlığını tek bir gülümsemeyle eriten sevgi dolu bir kalbi vardı. Onlara İslam’ı son derece vakur, ciddi, samimi ve açık yürekli bir tavırla anlatarak gönüllerini kazandı. Onların İslam’a girmesiyle hizmetleri kolaylaştı ve İslam gibi büyüdü. Nihayet Allah Resulü’nün (s.a.s.) hicretiyle Medine gerçek bir İslam yurdu oldu.

Mus’ab bin Umeyr’in (ra) İslam’ı tebliğ etmedeki heyecanı, sevgisi, muhabbeti, hassasiyeti ve gayreti ümmetin tebliğcilerine yol gösterici olmuş ve bizlere de örnek alınacak güzel bir şahsiyet olarak ulaşmıştır.

O, nazik, şefkatli, yumuşak huylu ve mütevazı bir Kur’an hocasıydı, aynı zamanda savaş meydanında korkusuz bir kahramandı. Özellikle Uhud’da gösterdiği cesaret dillere destandı. O gün, çetin bir şekilde savaştı. Dünya’nın iki Güneşi, efendimiz huzurunda savaşıyordu. Şehit oldu. Ancak bir melek onun suretine girdi ve savaşa devam etti. Kâinatın Efendisi (as), efendimiz Mus’ab’a (ra) şöyle dedi: “İleri, ey Mus’ab, ileri!” Melek arkasına baktığında, Mus’ab’ın şehit olduğu anlaşıldı.

Uhud günü Müslümanlar için çok zor bir zamandı. Bir imtihan sahnesi olarak, derslerle dolu bir tarih yazıldı.

Sevgili amcamız Hazreti Hamza (ra), Medine’nin ilk Kur’an hocası Mus’ab (ra) gibi birçok sahabe orada şehadet şerbetini içmişti. Bedenleri Uhud’un muhafızları olarak o meydanda kalmış, ruhları orada Yüce Rabbe uçmuştu. Sanki müminlerin Uhud’a gelmesini, onları özel olarak selamlamasını ve o yerlerden ders almasını istiyorlardı. Selam olsun o şehitlere!.. Biz müminlere örnek olsunlar!..

O gün, Resulullah’ın (s.a.v.) şehit edildiğine dair bir söylenti vardı. Bu haber Medine’ye ulaşınca, savaşta geride kalan kadın sahabeler ön saflara koştular. Bunların arasında Hamne binti Cahş (ra) da vardı. Müslüman kadınlar Uhud’a yaklaşınca, Resulullah (s.a.v.) hakkında duyduklarının yanlış olduğunu öğrendiler. Onun sağ salim olduğuna çok sevindiler. Bu arada İslam ordusunun Medine’ye doğru hareket ettiği haberini aldılar. Yol kenarında beklemeye başladılar. Karşılarına çıkan ilk mücahitten haber almaya çalıştılar. Merakla savaşa katılan yakınlarını sordular. Ancak sahabeden hiçbiri cevap vermek istemedi. Soruları sadece Resulullah (s.a.v.) cevaplıyordu. Sıra Hamne binti Cahş’a (ra) gelmişti. Resulullah (s.a.v.) onu görünce duygulandı ve hüzünle selamladı.

Ona nasıl cevap verilecekti? Kocası, kardeşi ve amcası şehit edilmişti. Merhamet ve Şefkat Peygamberi ona doğru hüzünle döndü ve şöyle dedi:

“Ey Hamne! Sabret ve mükafatını Allah’tan bekle!” Ayrıca şunları söyledi:

“Kime sabredeyim, ey Allah’ın Resulü!” dedi. Rabbimiz:

“Amcan Hamza için.” diye emretti.

Hamne (r.anhâ) derin bir tevekkülle kadere teslim oldu: “İnna lillahi ve inna ileyhi raci’un = Biz Allah’ın kullarıyız ve O’na döneceğiz. Allah ona rahmet etsin ve onu bağışlasın.” dedi.

İki Cihan Güneşi Rabbimiz yine şöyle buyurdu:

“Ey Hamna! Sabret ve mükafatını Allah’tan bekle!” Ayrıca şunları söyledi:

“Kimin için, ey Allah’ın Resulü!” diye sordu. Rabbimiz:

“Kardeşiniz Abdullah İbn Cahş için.” Hamne (r.anha) sabır ve metanetle tekrar söyledi: “İnna lillahi ve inna ileyhi raciun” Dedi ve ona dua etti: “Allah rahmet eylesin, mağfiret etsin.”

Kâinatın Efendisi (s.a.v.) üçüncü kez şöyle buyurdu:

“Ey Hamne! Sabret ve mükafatını Allah’tan bekle!” Ayrıca şunları söyledi:

“Kimin için, ey Allah’ın Resulü!” Sordu. Üstadımız çok üzüldü:

– “Mus’ab ibn Umeyr için.” Sevdiği efendisinin adı anılınca Hamne’nin (r.anha) ruh hali birden değişti ve şöyle dedi: “Yazıklar olsun bana!” ” diye ağlamaya başladı. Yetim çocuklarını düşündü.

Hamne’nin bu derin acısına dayanamayan Rahmet Peygamberi, onu teselli etmek için şu iltifatta bulundu:

– “Şüphesiz bir kadının kocası için özel bir yeri vardır. Kadınların kocalarına karşı özel bir bağlılığı vardır. Hamne amcasının ve kardeşinin ölümüne dayanabildi. Ancak kocasının ölümünü duyduğunda sakinliğini koruyamadı,” dedi. Allah’a Hamne ve çocuklarına iyi bir halef vermesi için dua etti.

Hamne (ra) sevgili kocası Mus’ab’dan (ra) ayrılığa dayanamadı. Ancak kadere itiraz etmedi. Peygamberimizin duasıyla sakinleşmeye çalıştı. Allah’a güvenerek hayatına devam etti.

Dünya bir imtihan yeriydi. Bu zorlu sınavlara sabırla ve kaderi kabullenerek katlanmak gerekiyordu. Huzur ancak Allah’a sığınarak ve O’na güvenerek elde edilebilirdi. Tüm şerefli sahabeler sabır, azim ve güven insanlarıydı. Kaderi kabullenmek onların düsturlarıydı.

Hamne bint Cahş (ra) daha sonra Talha bin Ubeydullah (ra) ile evlendi. Ondan Muhammed ve İmran adında iki oğlu oldu. Ölüm tarihi bilinmeyen Hamne bint Cahş’ın (ra) Resulullah’tan (s.a.s.) hadis rivayet ettiği de rivayet edilmektedir.

Allah Teala onların şefaatini kabul etsin.

Amin.

Mustafa Eris
Altınoluk Dergisi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*