Hemoroid (Basur) Nedir – Secdem / Bir Dünya İçerik

Yeni Haber Merkezi

Hemoroidler, anüste ve rektumun (bağırsak çıkışı) alt kısmında bulunan şişmiş kan damarlarıdır. Bu damarların genişlemesi kaşıntı, kanama ve ağrı gibi şikayetlere neden olur ve bu durum oldukça yaygındır. Bazı hastalarda anüste bulunan hemoroidler dışarıdan görülebilir veya hissedilebilirken, diğer hastalarda rektumda gizli oldukları için fark edilmeyebilirler.

Halk arasında hemoroid olarak da bilinen bu hastalığa sahip kişiler, rektal kanama veya dışkılarında katran benzeri bir görünüm yaşarlarsa mutlaka tıbbi yardım almalıdırlar. Özellikle rektal kanama, hemoroid dışında birçok ciddi hastalıktan kaynaklanabileceği için göz ardı edilmemelidir.

Hemoroid durumunda doktorlar hastaya çeşitli tedavi seçenekleri sunarken, evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle bu hastalığın şikayetlerini iyileştirmek mümkündür. Özellikle kabızlığa karşı korunmak için bol miktarda meyve, sebze ve lifli besinler tüketmek ve düzenli tuvalet alışkanlığı edinmek tedavi için önemlidir.

Bunun dışında dışkıyı yumuşatan laktuloz içeren ilaçlar da doktor tavsiyesiyle kullanılabilir. Ayrıca sıcak su oturma banyosu semptomların gerilemesinde önemli bir etkiye sahiptir. Ancak hemoroid derecesi ilerlerse tedavi amaçlı cerrahi operasyon da yapılabilir.

Hemoroid Nedir?
Kanama, kaşıntı ve anüste ağrı gibi şikayetleri olan birçok kişi, hemoroidlerin ne olduğunu ve neden olduğunu merak ederek doktorlara gider. Hemoroidal damarlar, anatomik olarak anüste ve rektumun alt kısmında bulunan kan damarlarıdır. Her insanda bulunan bu kan damarlarının genişleyip yastık gibi şişmesi durumuna hemoroid veya basur denir.

Hemoroidler iç ve dış olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Genellikle rektumun iç duvarında oluşan ve sol dış, sağ ön veya sağ arka lokasyonlarda görülen hemoroid yastıkçıkları, orta ve üst hemoroidal damarların uç noktalarıdır. İç hemoroidler bu damarların genişlemesi sonucu oluşur. Dış hemoroidler ise alt hemoroidal damar ağından kaynaklanır. Hemoroidler ileri yaş, ishal, gebelik, uzun süre oturma, dışkılama sırasında ıkınma veya zorlanma, kronik kabızlık, kalça bölgesinde tümör bulunan ve kan sulandırıcı kullanan kişilerde daha sık görülür.

Genellikle herhangi bir belirti göstermese de iç hemoroid yastıkçıklarının dışarı çıkması ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Bu belirtilere sahip iç hemoroidlerin neden oluştuğu sorusunun cevabı henüz net olarak bulunamamış olsa da, damarları tutan bağ dokusunun bozulması veya anüsteki kasların aşırı büyümesi ve dışkılama sırasında hemoroid yastıkçıklarına binen zorlanma nedeniyle olduğu düşünülmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*